Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Altenastaete draait hoge winsten: ‘Dit kan onmogelijk rechtmatig zijn geweest’

Uit onderzoek van het televisieprogramma Pointer blijkt dat Altenastaete de afgelopen jaren torenhoge winsten heeft gemaakt. Niet alleen met de huurinkomsten die uiteenliepen van 2700 euro per maand voor een eenpersoonskamer en 4200 euro voor een tweepersoonskamer.

In 2018 maakte Altenastaete 41,6 procent winst op zorg. Dat kan onmogelijk rechtmatig zijn geweest, zeggen alle deskundigen die hierover zijn geraadpleegd. Gangbaar in deze branche is 2 à 3 procent, een winst van 10 tot 15 procent is uitzonderlijk in particuliere zorginstellingen. Vorige maand onthulden Pointer en AD Rivierenland al dat Altenastaete declaraties bij verzekeraars indiende voor zorg die niet werd geleverd. Zo verdiende de instelling er in een jaar tijd zo’n 18.000 euro mee.

'Niets onoorbaars’

De directie van Altenastaete spreekt de winst van zo’n 722.000 euro over 2018 niet tegen, maar zegt ook dat er niets onoorbaars is gebeurd. Het lage ziekteverzuim, het ontbreken van een duur kantoor, de 24-uurs inzet van de directie en het niet in zee gaan met dure zzp’ers zouden voor de hoge winst hebben gezorgd. Verder wordt gesteld dat er geen ‘honorarium hoeft te worden betaald voor de inkoop van zorg’. Dit levert een besparing op van 150.000 euro. Wat Altenastaete hier precies mee bedoelt wordt niet toegelicht.

Quote

Het is uitgeslo­ten. Het bestaat niet.

Harrie Verbon, Emeritus hoogleraar Openbare Financiën

De deskundigen uit de zorgwereld blijven er echter bij dat een winst van 41,6 procent niet rechtmatig kan zijn. ,,Het is uitgesloten. Het bestaat niet’’, zegt iemand. Harrie Verbon, emeritus hoogleraar Openbare Financiën aan de Tilburg University: ,,Percentages van rond de veertig procent betekent dat het personeel niet betaald wordt of er zorg wordt gedeclareerd die niet geleverd wordt.’’

Onderzoek

Brancheorganisatie Riant Verzorgd Wonen voor kleinschalige particuliere ouderenzorg, waarbij Altenastaete is aangesloten, noemt dergelijke winstpercentages ‘ongebruikelijk’. Voorzitter Teo Ruisendaal: ,,We hebben intern afgesproken dat het onwenselijk is dat er meer dan 15 procent winst wordt gemaakt op zorggelden.’’ De brancheorganisatie kondigt aan onderzoek te starten naar de gang van zaken bij ‘deelnemer’ Altenastaete.

Quote

Onwense­lijk dat er meer dan 15 procent winst wordt gemaakt op zorggelden

Teo Ruisendaal, Voorzitter Riant Verzorgd Wonen

In elk geval beloonde de tweekoppige directie zichzelf vorig jaar met een winstuitkering van 550.000 euro, die gelijkelijk verdeeld in twee privé-bv’s terechtkwam.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Nieuwendijk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (59%)
  • Niet mee eens (41%)
3052 stemmen