Volledig scherm
Altenastaete in Nieuwendijk. © Cor de Kock

‘Ernstig demente vrouw urenlang aan stoel vastgebonden door te weinig toezicht’

Oud-medewerkers stellen dat personeel onder druk van de directrices Ilonka de Waal en Carla van de Graaf risicovolle handelingen bij cliënten hebben moeten uitvoeren zonder dat het daarvoor bevoegd of bekwaam was.

Met regelmaat zouden regels voor de patiëntveiligheid zijn overtreden, vertellen ze. Uit een mailwisseling tussen de directie en een medewerker blijkt dat de instelling bij het uitdelen van bloedverdunners verzuimde de verplichte dubbele controle (door twee medewerkers) te hanteren.

Medicijnen verwisseld

In 2014 ging dat bijna fout. Er is een incident waarbij de doseringen bloedverdunners van twee cliënten werden verwisseld. Dit kan gevaarlijk zijn. Dat was mogelijk niet gebeurd als er een tweede persoon had meegekeken. ,,De patiënt had bij een ongeval wel dood kunnen bloeden’’, aldus de medewerker. 

De fout werd volgens de medewerker pas na vijf dagen ontdekt. Daarna wordt het beleid aangepast. Doseringen van medicatie worden voortaan door twee personen de dosering gecontroleerd en afgetekend, terwijl dat al had gemoeten. De directie schrijft: ‘De IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, red.) controleert hier standaard op en kan hier consequenties aan verbinden’. Altenastaete wil benadrukken dat het hier om een incident ging: ,,Wij hebben geen vergelijkbare incidenten gevonden in het zogenoemde MIC-systeem (Melding Incidenten Cliënten).’’

Quote

Als je geluk had werd je begeleid

Verpleegkundige

Desondanks vertellen verschillende oud-medewerkers dat medicatie wordt uitgedeeld door personeel dat daarvoor niet de vereiste papieren heeft. ,,Als je geluk had werd je begeleid’’, zegt een verpleegkundige die haar opleiding deed in Altenastaete. ,,Vaak stond je er als leerling alleen voor.’’ Ook is er volgens oud-medewerkers geregeld te weinig personeel om adequaat toezicht te houden op de kwetsbare bewoners.

Vastgebonden in een stoel

Het leidt – in hun ogen - tot schrijnende situaties. Deze krant bezit een verslag van een leerling-verpleegkundige waarin staat dat een ernstig demente vrouw urenlang met een broekriem of band in een stoel in de huiskamer wordt vastgebonden omdat er te weinig toezicht is en het gevaar bestaat dat ze valt. ‘Zodra er iemand toezicht kan houden bij mw. mag deze band wel los, helaas wordt dit vaak niet gedaan en komt het dus voor dat mw. continu de gehele dag door vast zit, ook als zij wel rustig in de stoel zit en er geen valgevaar is’, aldus het verslag. 

Quote

Zodra er iemand toezicht kan houden bij mw. mag deze band wel los, helaas wordt dit vaak niet gedaan

Verslag leerling-verpleegkundige

De familie stemde er weliswaar mee in, maar Altenastaete is niet aangemerkt als zogenoemde BOPZ-instelling waar gedwongen zorg is toegestaan. Een getuige vertelt dat ze de vrouw een aantal keer vastgebonden heeft gezien en haar herhaaldelijk ‘nee’ heeft horen roepen.

Opsparen medicatie

Medewerkers beweren dat de leiding van Altenastaete medicatie van overleden cliënten opspaart. Iets dat wettelijk niet toegestaan is. De opgespaarde medicatie zou worden bewaard in het huis van directielid Ilonka de Waal. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Nieuwendijk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

  • Mee eens (59%)
  • Niet mee eens (41%)
3046 stemmen