Democraten veroveren Huis, Republikeinen houden Senaat

VIDEODe Republikeinen van president Donald Trump verliezen de totale controle over het Amerikaanse Congres. Ze houden de meerderheid in de Senaat, maar de Democraten pakken de winst in het Huis van Afgevaardigden. 

De Republikeinen hadden tot vandaag nog een meerderheid in beide kamers van het Congres. De opkomst bij de tussentijdse verkiezingen lijkt veel hoger dan in 2014. 

De Democraten moesten 23 zetels inlopen op de Republikeinen om het Huis te veroveren. Ze winnen er 26. De Democratische leider van het Huis, Nancy Pelosi, zei vannacht: ,,Vergeet dit gevoel niet. Ken de macht om te winnen.’’ Ze is inmiddels gefeliciteerd door president Trump, melden betrokkenen. Trumps woordvoerster stelt desondanks dat het ‘een goede nacht was’: ,,Iedereen die een blauwe (Democratische, red.) golf had verwacht, heeft het mis. Wellicht zie je een kleine rimpeling, maar zeker geen golf.”

Patstelling

De Democratische winst in het Huis is hoe dan ook een domper voor Trump, die het zonder automatische politieke meerderheid in het Congres veel lastiger krijgt om te regeren. De Democraten kunnen wetgeving blokkeren, ook zullen ze een aantal onderzoeken starten naar de handel en wandel van Trump. Een anonieme adviseur van de president zegt tegenover persbureau Reuters dat Trump waarschijnlijk niet voorbereid is op die waslijst aan onderzoeken. ,,Ik denk niet dat hij volledig beseft wat het betekent dat de voorzittershamer in handen komt van Nancy Pelosi en haar handlangers”, zei de bron.

Met een Democratisch Huis en een Republikeinse Senaat dreigt een periode van politieke patstelling in Washington, omdat beide kamers van het Congres het eens moeten worden over wetgeving.  

Hoe heeft Amerika gestemd?  Lees hier de analyse van onze correspondent Karlijn van Houwelingen. 

Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump. © AFP