Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Deze plannen van Trump staan nu op de tocht

Nu de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben verloren, zullen ze meer dan ooit moeten samenwerken met de Democraten om de plannen van president Donald Trump erdoor te krijgen. Maar de onderhandelingsruimte is klein en een patstelling in Washington dreigt. Een aantal verkiezingsbeloften zal Trump in ieder geval niet kunnen waarmaken, maar ook de Democraten zijn voorzichtig.

De uitkomst van de tussentijdse verkiezingen is geen onverdeeld succes voor de Democraten. Ze heroveren weliswaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar de Republikeinen verstevigen hun positie in de Senaat. 

Een ding is zeker: Trump krijgt het zonder absolute controle over het Amerikaanse Congres een stuk lastiger, want de Democraten gaan nu over de begroting en kunnen nieuwe wetsvoorstellen blokkeren. En dat zullen ze bij een aantal omstreden plannen van Trump ook doen. Tegelijkertijd weten de Democraten als geen ander dat als ze bij alles gaan dwarsliggen Trump een slachtofferrol kan aanmeten en over twee jaar zomaar eens opnieuw verkozen kan worden. Geven en nemen luidt het devies.