Volledig scherm
© AFP

Explosieve stijging aantal vroege kiezers VS; nu al 35 miljoen stemmen binnen

In de Verenigde Staten hebben al meer dan 35 miljoen mensen op voorhand hun stem uitgebracht, zo bericht de Amerikaanse zender NBC. Dat is veel meer dan in 2014, bij de vorige ‘midterms’, de tussentijdse parlementsverkiezingen. Toen togen 21 miljoen vroege kiezers naar de stembus.

In een viertal staten (Nevada, Arizona, Texas en Utah) overtreft het aantal vroege kiezers zelfs het totale aantal stemmen van vier jaar geleden, bericht The New York Times. Van de kiezers die al op voorhand hun stem uitbrachten, is 42 procent Republikein, 41 procent Democraat en 17 procent onafhankelijk of zonder partijvoorkeur, zo blijkt uit de telling van NBC.

Hoge opkomst

In veel Amerikaanse staten is het mogelijk dat kiezers soms al weken voorafgaand aan de verkiezingen hun stem uit kunnen brengen. Dat kan niet alleen bij speciale stembureaus, maar ook via de post. De hoge opkomstpercentages duiden op een grote motivatie bij kiezers om dit jaar hun stem niet verloren te laten gaan.

Bij de vorige tussentijdse verkiezingen in 2014 nam slechts 36,7 procent van de Amerikanen de moeite hun stem uit te brengen. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen ligt het opkomstpercentage doorgaans tussen de 55 en 60 procent.