Volledig scherm
Joe Biden © AP

Joe Biden overtuigd van zege Democraten

De voormalige Democratische vicepresident Joe Biden (75) is ervan overtuigd dat zijn partij in de tussentijdse verkiezingen van vandaag een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verovert. 

‘Ik zal met stomheid zijn geslagen’ als dat niet gebeurt, zei Biden bij zijn stembureau in Wilmington in North Carolina tegen The Washington Post.

Biden denkt dat de Democraten ook een goede kans hebben om in de Senaat groter te worden dan de Republikeinen. Hij noemde de stembusgang van vandaag de belangrijkste tussentijdse verkiezingen in zijn leven. Alle 435 zetels in het 'Huis' en 35 van de 100 zetels in de Senaat worden tijdens de tussentijdse verkiezingen opnieuw verdeeld.

Tijdens een speech vorige week in de Amerikaanse staat Wisconsin zei Biden het helemaal gehad te hebben met Donald Trump in het Witte Huis. ,,Ik heb er helemaal genoeg van. Ik heb genoeg van wat er allemaal gebeurt. En ik heb er genoeg van dat er ik genoeg van heb. Ik hoop dat jullie dat ook zo voelen.’’

Verdacht pakket

Eind vorige maand werden er verschillende verdachte pakketten onderschept naar critici van Trump. Ook Biden bleek een doelwit. De autoriteiten troffen op meerdere afdelingen van een postbedrijf in de staat Delaware, New Castle en Wilmington pakketten aan met mogelijk explosief materiaal, gericht aan Biden. 

Er zijn ook pakketten verstuurd aan onder anderen voormalig president Barack Obama, ex-presidentskandidate Hillary Clinton en acteur Robert De Niro. Ook het kantoor van nieuwszender CNN in New York moest ontruimd worden nadat daar een pakket werd onderschept. Geen van de ‘bompakketten’ is daadwerkelijk afgegaan. Trump riep naar aanleiding van de bompakketten op tot eenheid.

Kandidatuur

Biden liet weten dat hij begin januari een besluit neemt over zijn mogelijke kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2020. Zijn supporters zien hem als de uitgelezen kandidaat om Trump van een tweede termijn in het Witte Huis af te houden. Hij wordt geroemd om zijn welsprekendheid, inlevend vermogen en zijn menselijke betrokkenheid. 

Ook bij het afscheid van de Republikeinse Senator John McCain maakte hij weer indruk met zijn troostende woorden. Amerikaanse media denken dat die eigenschappen hem in 2020 wel eens in het Witte Huis zouden kunnen brengen.