Volledig scherm
Stemmers in Richmond, Virginia staan in de stromende regen in de rij te wachten © AFP

Kiezers urenlang in de rij door haperende stemcomputers

videoAmerikanen die vandaag wilden stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen, stonden op een aantal plekken urenlang in de rij. Door onder meer problemen met de stemcomputers ontstonden er lange rijen voor de stemkantoren. 

Volledig scherm
Stemmer in Detroit © AP

De eerste uren van de verkiezingsdag verliepen niet erg soepel. Kiezers in de staat Georgia meldden dat ze maar liefst drie uur in de rij moesten staan om hun stem uit te brengen. In de stad Snellville probeerden de stemgerechtigden het leed wat te verzachten door om beurten even te zitten op de grond en in kinderzitjes. 

Er waren ook meldingen van tientallen stemmers die zijn vertrokken vanwege de lange rijen. Of zij later alsnog een poging waagden is onduidelijk. Het weer helpt ook niet overal mee. In Atlanta stonden kiezers urenlang in de regen te wachten in rijen die volledig om de stemkantoren lopen. In Arizona moest een stembureau op het laatste moment dicht, vanwege een ‘toegangsprobleem’. Pas laat in de ochtend (lokale tijd) was het probleem opgelost en mochten de kiezers naar binnen.

De autoriteiten gaven verschillende redenen op voor de problemen. Zo zouden de stemcomputers overbelast zijn en is een aantal medewerkers niet op komen dagen. 

Andere keuze

Kiezers in South Carolina meldden dat hun kiescomputers een andere keuze vastlegden dan ze wilden. De lokale autoriteiten onderzoeken de meldingen. Volgens een woordvoerder zouden de problemen te wijten zijn aan een calibratieprobleem bij de computers. 

Nepnieuws

De autoriteiten in onder meer Rhode Island en New Jersey waarschuwden voor nepnieuws over de plaatsing van de stembureau's. Zo zouden kiezers naar de verkeerde plek gestuurd zijn door verkeerde informatie die bewust door verschillende groeperingen werd gedeeld. 

Volgens de autoriteiten zijn er vooralsnog geen hackpogingen of veiligheidslekken geconstateerd. 

Stemmen

Op basis van peilingen verwacht onderzoeksinstituut ElectProject dat dit jaar 45 procent van de stemgerechtigden gaat kiezen. Vier jaar geleden deed 36 procent van de kiezers dat.

Het aantal vervroegde stemmen lag dit jaar aanzienlijk hoger dan bij de stembus vier jaar geleden. Toen waren er ongeveer 20,5 miljoen kiezers die vervroegd stemden, dit jaar gaat het om 38,9 miljoen mensen. 

Bij de verkiezingen vandaag worden alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden opnieuw verdeeld en 35 van de 100 zetels in de Senaat.

Volledig scherm
Ook in Houston lange rijen © AP

Bekijk hieronder waarom Amerikanen vandaag naar de stembus gaan:

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.