Volledig scherm
Barack Obama © AP

Obama: Stem om koers van VS te keren

videoDe voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen opgeroepen om voor de verkiezingen van het Congres te gaan stemmen. ,,Vandaag is het jullie beurt om je stem te verheffen, om de koers van het land ten goede te keren'', aldus de Democratische ex-president vandaag op Twitter. ,,Ga erop uit en stem.‘’

In de VS zijn vanmorgen (lokale tijd) de verkiezingen begonnen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat, de beide kamers van het Amerikaanse parlement in Washington. Ook president Donald Trump sprak zich uit op Twitter en riep op te stemmen op bepaalde kandidaten van zijn Republikeinse partij.

Ook de oud-presidentskandidate Hillary Clinton maakt via Twitter duidelijk dat ‘het ondermijnen van de democratische instituties en waarden’ door de regering-Trump moet stoppen. ,,Vandaag, zeggen we dat het genoeg is’', aldus Clinton. ,,We gaan stemmen voor fantastische kandidaten in het hele land, inclusief een historisch aantal vrouwen, die de lonen willen verhogen, voor rechtvaardigheid strijden en meer mensen aan gezondheidszorg willen helpen.’’

In 2016 verloor Clinton de presidentsverkiezing van de Republikein Donald Trump.

Meerderheid

Volgens opiniepeilingen moeten de Republikeinen van Trump vrezen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te verliezen. Daarvoor moeten de Democraten 23 zetels winnen. In de Senaat hebben de Republikeinen betere kansen om hun meerderheid te houden.

Trump zelf doet niet mee aan de verkiezingen, maar de stemming wordt gezien als een referendum over zijn omstreden beleid. Zijn 'America first'-politiek heeft het land sterk verdeeld. 

De eerste voorlopige resultaten van de Congresverkiezingen worden verwacht in de vroege morgenochtend onze tijd.

Bekijk hieronder waarover Amerikanen vandaag stemmen:

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.