Volledig scherm
Voor Republikeinen die zich van hem afkeerden had Trump geen goed woord over © REUTERS

Trump veegt triomfantelijk de vloer aan met verliezende partijgenoten

‘Een ongelooflijke overwinning’ voor de Republikeinen, zo omschrijft de Amerikaanse president Trump de tussentijdse verkiezingen. Dat de Republikeinse Partij haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloor, lijkt Trump niet te deren. De winst die de Republikeinen in de Senaat behaalden, meet hij breed uit. Maar... hij heeft ook harde kritiek.

Trump prees tijdens een persconferentie op het Witte Huis partijgenoten die zijn beleid omarmden en bij de tussentijdse verkiezingen winst behaalden. ,,Jullie hebben het goed gedaan.” Degenen die zich tijdens de verkiezingen van hem afkeerden of niet genoeg steunden, en vervolgens hun congres- of Senaatszetel verloren, viel hij persoonlijk aan.

De Republikeinse afgevaardigde uit Utah, Mia Love, werd bijvoorbeeld niet herkozen. ,,Mia Love toonde me geen liefde en ze verloor”, grapte Trump. ,,Sorry daarvoor, Mia.” Ook andere Republikeinen, zoals Mike Coffman uit Colorado die zijn verlies aan Trump te danken zegt te hebben, kreeg een veeg uit de pan. ,,Jammer, Mike”, viel hem ten deel.

,,Peter Roskam wilde mijn omhelzing niet. Erik Paulsen wilde mijn omhelzing niet’', zei Trump over twee andere Republikeinen die niet met hem wilden samenwerken en nu geen zetel in het Congres wisten te bemachtigen ,,Ik weet niet of ik daar blij of verdrietig om moet zijn, maar ik voel me er goed over.’’ ‘Zeg maar vaarwel’, twittert hij.

Donald J. Trump on Twitter

Those that worked with me in this incredible Midterm Election, embracing certain policies and principles, did very well. Those that did not, say goodbye! Yesterday was such a very Big Win, and all under the pressure of a Nasty and Hostile Media!

Historische overwinning

Volledig scherm
‘We hebben de geschiedenis getrotseerd’, jubelde de Amerikaanse president © EPA

De winst die de Republikeinen in de Senaat hebben geboekt, ziet Trump echter als een ‘historische’ overwinning, die tot stand kwam ondanks de ‘vijandige houding’ van de pers en ‘financiële voorsprong’ van de Democratische kandidaten.  Trump stelt dat de Republikeinen het, kijkend naar de resultaten in het verleden, ‘dramatisch veel beter’ hebben gedaan.

Zes jaar geleden moest Trumps voorganger Obama erkennen dat de kiezer hem met zijn neus op de feiten hadden gedrukt, toen hij zowel in het Huis als de Senaat zijn meerderheid verloor. Trump eigent zich het succes van zijn partij juist toe. ,,We hebben de geschiedenis getrotseerd”, jubelde hij. Statistisch gezien is het normaal dat de partij in het Witte Huis verliest lijdt in de tussentijdse verkiezingen. 

Verspillende onderzoeken

Donald J. Trump on Twitter

If the Democrats think they are going to waste Taxpayer Money investigating us at the House level, then we will likewise be forced to consider investigating them for all of the leaks of Classified Information, and much else, at the Senate level. Two can play that game!

Trump waarschuwt de Democraten in het Huis om de resterende jaren van zijn presidentschap niet te verspillen aan onderzoeken naar hemzelf en zijn regering. Veel Democraten dreigen hun macht in het Huis van Afgevaardigden te  gebruiken om onderzoek te doen naar Trumps reilen en zeilen en hem te zullen dagvaarden.

Trump schamperde dat hij al met onderzoeken wordt geconfronteerd sinds hij het Witte Huis betrok en dat de Democraten niets tegen hem in handen hebben. ,,Niets, nul”, verzekert hij en spreekt van ‘onderzoeksmoeheid’. Als het Witte Huis wordt overspoeld met dagvaardingen, dan belooft Trump de Democraten met gelijke munt te zullen terugbetalen.

‘Wij spelen dat spelletje ook’

,,Als de Democraten in het Huis denken belastinggeld aan onderzoek naar ons te kunnen verspillen, dan dwingen ze ons tot hetzelfde en vanuit de Senaat onderzoek te doen naar het lekken van vertrouwelijke informatie”, twitterde Trump. ,,En nog veel meer. Wij kunnen dat spelletje ook spelen.”

Gevraagd naar eventuele onderzoeken liet Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway verslaggevers weten dat Trump zich nergens zorgen over maakt. ,,De president is nergens nerveus over.”  Liever ziet de president dat Democraten en Republikeinen hun ‘partijgeest’ opzij zetten en samen gaan werken in het belang van het Amerikaanse volk.

Volledig scherm
President Donald Trump speaks during a news conference in the East Room of the White House, Wednesday, Nov. 7, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) © AP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.