Volledig scherm
De trekking onder toeziend oog van Van Hell (SGP), Bülbül (Denk) en Mulder (Actief). © AD

De dobbelsteen is geworpen voor lokale verkiezingen in Amersfoort

Nog 39 dagenDe laatste vijf partijen die meedoen aan de lokale verkiezingen in Amersfoort, hebben nu ook een nummer. SGP is hekkensluiter en de lijst van Gerard Chel moet naamloos meedoen.

De lijstnummers worden bepaald door de uitslag van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, in 2014. Doordat D66 toen de meeste stemmen haalde, gaat het nu onder nummer 1 de verkiezingen in. VVD is nummer 2 en ChristenUnie 3.

De laagste lijstnummers worden traditioneel verloot onder de nieuwkomers, partijen die in 2014 niet meededen, maar zich nu wel aangemeld hebben. Dat zijn er vijf: Denk, SGP, Vrede en Recht, lijst Gerard Chel en Actief. Die laatste deed vier jaar geleden wel mee, maar onder de naam OPA (Ouderen Politiek Actief).

Gisteren aan het eind van de middag vond de loting plaats door de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius. Dit gebeurde voor de gelegenheid door trekking van vijf oranje en vijf blauwgespikkelde kunststof paaseieren met daarin de lijstnummers 10 tot en met 14 en vijf partijnamen.

Geheel conform de Bijbeltekst ‘de laatsten zullen de eersten zijn’ belandde de SGP op nummer 14. Woordvoerder Anton van Hell zag daar geen probleem in. ,,Misschien is het juist wel een voordeel om de laatste te zijn. Wij hadden geen voorkeur.’’

Denk kreeg nummer 13 toebedeeld. Voorman Tahsin Bülbül is gelukkig niet bijgelovig. ,,Twaalf is mijn geluksgetal, dus dat nummer 13 is wel even jammer.’’

Actief gaat onder nummer 12 de verkiezingen in, Vrede en Recht met nummer 11. De lijst Gerard Chel kreeg nummer 10 toebedeeld, maar omdat Chel officieel te laat was met de registratie van zijn naam, moet hij met een naamloze lijst door het leven gaan. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort