Volledig scherm
mandarijnen © Thinkstock

De SGP zegt het niet met bloemen, maar met fruit

NOG 69 DAGENHoe kom je na twintig jaar radiostilte in de Amersfoortse politiek weer onder de aandacht van de kiezer?

De SGP dacht, zocht en vond: de mandarijn. Op 1 januari, nog voor het krieken van de dag, stond de Amersfoortse afdeling met een paar kistjes fruit als bedankje op de stoep bij politie, brandweer en ambulancepersoneel. Recenter nog, afgelopen maandagavond, wensten SGP-vertegenwoordigers burgemeester Lucas Bolsius op de nieuwjaarsreceptie er alle gezondheid mee. En nieuwe acties worden zeker niet uitgesloten.

,,Mandarijnen zitten boordevol vitaminen, zijn superlekker én oranje, net als onze partijkleur”, aldus campagneleider Arie de Jong. ,,Het is een vriendelijke manier om te zeggen: we zijn er weer, we doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en Amersfoort kan niet om ons heen.”

De voorbije vier jaar vergaderde de SGP iedere maandagavond mee met de ChristenUnie, die wél in de gemeenteraad vertegenwoordigd is (met vijf van de zetels én een wethouder in het gemeentebestuur). De SGP wilde eigenlijk fuseren met haar zusterpartij, maar besloot, toen ze daar geen medestanders vond, dan maar op eigen kracht mee te doen.

De SGP haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar in Amersfoort nét geen 1 procent van de stemmen. Toch gokken de gereformeerden op zeker één zetel. De lijst wordt aangevoerd door Martijn Meeuse, docent op het Hoornbeeck College aan de Utrechtseweg. ,,Zoals de SP gebruikmaakt van tomaten, zullen wij de komende tijd in de weer zijn met mandarijnen”, vervolgt De Jong. Waarom de sinaasappel niet mee mag doen? ,,Die is wat te groot, past niet in een kistje...”

Volledig scherm
SGP’ers bieden Bolsius mandarijnen aan. © AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort