Volledig scherm
PREMIUM
Erika Lüschen met haar zoon Fokko, eind jaren veertig. © NIOD

Bijzondere gift: 300 brieven van kampbeulen

kamp amersfoortHet NIOD heeft bijna 300 brieven ontvangen, geschreven door Willem van der Neut en Joseph Kotälla, tijdens de Tweede Wereldoorlog beruchte bewakers van Kamp Amersfoort. De epistels waren gericht aan administratief medewerkster Erika Lüschen.

Quote

Deze brieven laten nu eens de kant van de daders zien.

Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort

De schenking, gedaan door Lüschens zoon Fokko Dettmer, komt als een verrassing. Bij het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) en Kamp Amersfoort was het bestaan van de brieven niet bekend.

,,Bijzonder'', zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Wij ontvangen heel veel dagboekjes en brieven van oud-gevangenen. Deze brieven laten nu eens de kant van de daders zien.''

Eenzame man
Het leeuwendeel van de brieven is geschreven door Willem van der Neut, met wie Lüschen in 1944 een verhouding kreeg. Daaruit werd in juni 1945 de eerder genoemde Fokko geboren. Uit de brieven, geschreven tussen september 1946 en december 1952, komt een eenzame, verveelde man naar voren.

Reikhalzend kijkt Van der Neut, die in Kamp Amersfoort enige tijd tot het vuurpeloton behoorde, uit naar de bezoeken van Erika. ,,Zonder jou is het doods en leeg, alleen jij brengt de lente teweeg'', schreef hij haar.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort