Volledig scherm
Het pand waarin mogelijk een coffeeshop komt. © AD

Buurtbewoners verbijsterd over plan nieuwe coffeeshop Krommestraat

De Krommestraat in de binnenstad van Amersfoort is tot afgrijzen van de buurt opnieuw in beeld als locatie  voor een coffeeshop.

Quote

We voelen ons geschof­feerd

Arjen Groffen, buurtbewoner

Bewoners en ondernemers in de omgeving zijn in rep en roer sinds het uitlekken van de plannen voor een cannabiscafé op de plek van bierwinkel Hop, dat kortgeleden verhuisde naar de Hof. 

Krommestraatbewoners  hielden een collectief trauma over aan de ongeregeldheden bij coffeeshop Trenchtown. Het softdrugscafé raakte eind 2014 definitief zijn vergunning kwijt nadat het pand in een jaar tijd  tot drie keer toe was beschoten vanaf de straat.

Meer dan 70  inwoners en ondernemers schaarden zich daarna achter de oproep van een kwartet verontruste bewoners om de  Krommestraat te schrappen van de zoeklijst voor een nieuwe coffeeshop in de binnenstad. Ze kregen de gewenste toezegging niet.

Volgens bewoner Arjen Groffen is de buurt  compleet overvallen doorde plannen voor nummer 56. ,,We voelen ons geschoffeerd. Natuurlijk zijn we boos. De buurt heeft met argumenten omkleed  duidelijk  aangegeven waarom een coffeeshop hier echt niet kan. En wat doet de gemeente? Een vergunning overwegen voor de plek waar als enige, én met reden dachten wij zo,  protest  klinkt. Dit schaadt het vertrouwen in onze burgemeester op een ernstige manier.''    

De  exploitant van de beoogde coffeeshop runt een grillroom annex pizzeria in het Gelderse Ulft. De vergunningaanvraag is volgens hem in een gevorderd stadium.  Hij verwacht binnen twee weken een besluit vanuit het stadhuis.     

De gemeente Amersfoort was gisteren niet beschikbaar voor commentaar op de vergunningaanvraag.

Quote

Ik houd me altijd aan de regels

Ahmet Koçak

Keurige zaak
Áls hij toestemming krijgt in de Krommestraat een coffeeshop te beginnen, dan zal hij er alles aan doen een keurige zaak te runnen. Voor criminele randverschijnselen hoeft niemand bang te zijn, bezweert Ahmet Koçak.

Koçak typeert zichzelf als een hardwerkende ondernemer  die geen enkele behoefte heeft buiten de lijntjes te kleuren. ,,Ik houd me altijd aan de regels'', zegt de eigenaar van een grillroom annex pizzeria in Ulft, Gelderland en, eerder, een restaurant in  Terwolde.

Het uitbaten van een coffeeshop  lijkt hem niet wezenlijk anders. ,,Waarom zou  dat niet kunnen?  Ik ben toe aan een nieuwe onderneming en hier ligt een kans. De spelregels zijn duidelijk. Ik beloof iedereen dat ik me daar van  a tot z aan zal houden'', vertelt Koçak.

Hij is op de hoogte van de problemen met de vorige  coffeeshop in de Krommestraat, die dicht moest na meerdere beschietingen op het pand. ,,Ik weet natuurlijk niet wat zich daar precies heeft afgespeeld. Wat ik wel weet is dit: wanneer  je als exploitant in zee gaat met grote dealers dan kun je problemen verwachten. Ik ga werken met een kleine huisleverancier, zoals het hoort. Dat levert geen randverschijnselen op.''

Koçak kent ook de bezwaren van bewoners tegen de komst van een nieuw softdrugscafé in de Krommestraat. ,,Dat heb ik begrepen ja. Dat soort problemen moeten er ook niet zijn. Maar een beetje drukte hoort  er nou eenmaal bij in de binnenstad. Als je daar niet tegen kunt, dan moet je er niet gaan wonen. Ik zal trouwens niet tot laat open zijn. Het staat allemaal in mijn aanvraag, die nu bij de gemeente ligt; van 09.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds. Langer hoeft van mij niet.''

 Mocht de gemeente  coffeeshop Cubana- de zaak van Koçak staat al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel - naast Horizon aanwijzen als tweede cannabiscafé in de binnenstad, dan zou Carolien Ietswaard daar hoogst ongelukkig mee zijn. ,,We wonen er naast en er boven.  Je zult snappen dat we niet zitten te wachten op een coffeeshop onder onze neus. Ik kan de ondernemer best begrijpen, het is een zeer lucratieve handel. Mijn ergernis geldt de gemeente, in het bijzonder burgemeester Bolsius. Hij weigert naar onze argumenten te luisteren en gaat gewoon zijn eigen weg. Bij de Karseboom zie je precies hetzelfde gebeuren. Bewoners hebben serieuze overlast, maar worden niet serieus genomen. Bolsius heeft ook niks gedaan met ons verzoek om in elk geval geïnformeerd te blijven.''

Protest
De nooduitgang van het winkelpand op nummer 56 komt uit in  haar  tuin, zegt Ietswaard.  ,,Om maar eens wat te noemen.  De plek spot met de eigen criteria van de gemeente. Zo is de Krommestraat delen van de week niet met de auto bereikbaar, wat een voorwaarde is. En de coffeeshop staat midden tussen de woningen, wat dus ook niet mag.  Protest kan niet uitblijven als dit doorgaat.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort