Volledig scherm
© Nico Brons

Eemhaven Festival: een groot volksfeest aan het water

EEMHAVEN FESTIVALHet Eemplein en omgeving vierden afgelopen weekend hun eerste grote feest: het Eemhaven Festival. Mede dankzij een aantal bekende volkszangers trok het festival in totaal tegen de 20.000 bezoekers, meldt de organisatie.

Bianca (46) uit het Soesterkwartier is in alle staten nu ze Dries Roelvink, Thomas Berge én Holland's Got Talent-ster Mart Hoogkamer van dichtbij kan zien. Ze heeft haar moeder en haar dochter meegenomen en het drietal zingt elk woord mee van hun grootste hits. Want deze liedjes kent iedereen die geregeld op tv en radio op zoek gaat naar het levenslied.

,,Het is gezéllig!'', roept ze, ,,lekker meezingen met z'n allen!'' Wie verder rondkijkt op het Eemplein, ziet meer kleurrijk uitgedoste vrouwen die met vriendinnen of familieleden op het Eemhaven Festival zijn afgekomen. Hun mannen zijn er ook en staan wat achteraf met een biertje.
Tussen de sterren door zorgen dj's voor entertainment.

Housebeat
Dromen Zijn Bedrog wordt voorzien van een housebeat die tot in de verre omgeving is te horen. 'Éééven aan me moe-oe-oeder Vragen' wordt massaal meegebruld. En als de sfeer wat inzakt, roepen de dj's: ,,Hebben we er zin in?'', ,,Zijn we er klaar voor?'' en ,,Amersfoort, ik hoor je niet!'' Die laatste kreet moet garanderen dat iedereen weer bij de les is en luidkeels van zijn of haar aanwezigheid blijk geeft. Want het levenslied, dat is vooral interactie.

Volledig scherm
© Nico Brons

Te laat
Dries Roelvink arriveert bijna drie kwartier te laat op het podium, maar dat is het publiek in een mum van tijd vergeten. Want de ervaren entertainer uit Amsterdam laat er geen gras over groeien. Al in het derde liedje roept hij: ,,En nou wil ik die handjes zien!'' Waarop het publiek wuivende gebaren maakt met beide armen, op de maat van de muziek.

Menig artiest van het Eemhaven Festival komt uit het netwerk van een van de initiatiefnemers, Frank Halters. In de VIP-tent legt hij uit dat hij ruim dertig jaar 'in het artiestenmanagement' zat voordat hij met zakenpartner Ton Hover evenementen ging organiseren. Dat Twenty 4 Seven er optreedt, is vast geen toeval; Nance, de vorige zangeres van dit dance-duo, behoorde tot de vele artiesten die Halters begeleidde.

Eerste editie
Deze eerste editie van het festival moest meteen gaan knállen, zo verzekerde Hover vooraf, en dat lijkt te zijn gelukt. Het feest trok volgens hem op vrijdag 5000 bezoekers, op zaterdag 8500 en gisteren iets daar tussenin. Incidenten deden zich niet voor. De zondag leek gruwelijk de mist te gaan toen het maar bleef en bleef regenen. Maar exact om twee uur werd het droog, daarna brak eindelijk de zon door en om drie uur kon de feestband Groove Planet van start gaan.

Hover, gisterenmiddag: ,,Alle ingrediënten klopten, alles liep op rolletjes. Dit plein verdient dit festival en onze sponsoren verdienen een gróót evenement. Dat alles hebben al die mensen gekregen. Volgend jaar komt er weer een Eemhaven Festival.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort