Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Ex-cafébaas uit Spakenburg vast voor cokesmokkel

Justitie verdenkt oud-kroegbaas Thomas K. uit Spakenburg van het smokkelen van grote partijen cocaïne via de Antwerpse haven. K. ontkent volgens zijn advocaat iedere vorm van betrokkenheid.

Quote

De verklaring van mijn cliënt is glashelder: hij weet nergens van

Brian de Pree, advocaat

De 47-jarige Spakenburger was eigenaar van grandcafé De Postkamer tot zijn zaak in 2013 failliet ging.  Justitie brengt hem nu in verband met een partij cocaïne van 1000 kilo, die in december 2015 werd aangetroffen bij een politie-inval in Raamsdonkveer.

Tegelijk met K. werd afgelopen voorjaar ook voormalig beurshandelaar Florian van L. uit Amsterdam gearresteerd. Het bedrijf Dutch Global Trading Company dat de mannen in 2015 samen in Amersfoort begonnen , diende volgens het Openbaar Ministerie als dekmantel voor een cocaïne-smokkellijn.

De  onderneming van K. en Van L. staat geregistreerd als groothandel in voedings- en genotmiddelen, waaronder fruit. De cocaïne uit Zuid-Amerika zou verstopt hebben gezeten in vruchten en vruchtensappen, die via de haven in Antwerpen ons land  binnenkwamen.

Meer transporten
Volgens een woordvoerder van het landelijk parket bestaat het vermoeden dat de Spakenburger en de Amsterdammer het afgelopen jaar ook bij andere grote drugstransporten  waren betrokken. Het onderzoek naar die zaken loopt nog, zegt hij.
 
Thomas K. en Florian van L. staan op 7 september voor het eerst  voor de rechter in Den Bosch, waar de  voortgang van het gerechtelijk onderzoek wordt besproken.

De kans is groot dat Van K's advocaat Brian de Pree de rechter zal vragen de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Volgens De Pree kan K. op geen enkele manier in verband worden gebracht met de gevonden cocaïne in Raamsdonkveer. ,,Hij heeft, zoals wij dat noemen, een uitgebreide en gedetailleerde, ontlastende verklaring afgelegd. Mijn cliënt kan van minuut tot minuut verantwoorden waar hij was en wat hij deed.   Zijn verklaring is glashelder: hij weet nergens van.''

Het nieuws over de  vervolging van Spakenburger K. komt  precies een week na  de arrestatie op open zee van de 26-jarige Gerald van der K. uit Amersfoort. De oud-kickbokser uit de wijk Zielhorst werd in het gezelschap van een Ier en een beruchte crimineel uit Engeland betrapt met meer dan 1000 kilo cocaïne op de bodem van een omgebouwde vissersboot. Volgens de Engelse autoriteiten hadden de 50 zakken met elk 20 kilo zuivere, onversneden cocaïne  een straatwaarde van 90 miljoen euro.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort