Volledig scherm
In 2012 ontstond ophef over Van der Meer, die een Noors reddingsschip in zijn tuin had gezet. F © Robin van Lonkhuijsen

'Kootwijkerbroekse site antisemitisch en racistisch'

Een inwoner van Kootwijkerbroek (gemeente Barneveld) maakt zich volgens het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) op internet schuldig aan antisemitisme. Tegen de website stop-rassenvermenging.nl van Pieter Frank van der Meer is daarom een klacht ingediend bij het meldpunt MiND.

,,Ik kan me niet voorstellen dat God eerst verschillende rassen schiep om ze daarna te laten vermengen tot een bruine of grijze mengelmoes'', schrijft Van der Meer op internet. Met zijn site wil hij 'aantonen dat rassenvermenging van dieren, mensen en bomen tegennatuurlijk is en degeneratie (verval, achteruitgang in kwaliteit, red.) tot gevolg heeft'.

Blanke genocide
Van der Meer spreekt van een 'blanke genocide'. ,,Het zijn vooral de verkeerde joden die hier achter zitten, die campagne voeren om niet-blanken te integreren in blanke bevolkingen om zodoende het blanke ras te vernietigen.'' Het CIDI typeert deze en andere uitlatingen op de site als 'duidelijk antisemitisch'. ,,Daar is geen twijfel over mogelijk'', aldus CIDI-onderzoeker Guy Muller. Een andere instantie, de antifascistische onderzoeksgroep Kafka, noemt veel stellingen en citaten van Van der Meer op de site 'racistisch'.

MiND is het landelijke, in Hoevelaken gevestigde meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen op internet, enkele jaren geleden opgericht op initiatief van de ministeries van veiligheid en justitie en sociale zaken en werkgelegenheid.

Onderzoek
,,Wij hebben de inhoud van de website in onderzoek'', bevestigt een woordvoerder. ,,Gezien de complexiteit en de omvang en de vereiste zorgvuldigheid neemt dit enige tijd in beslag. Mocht blijken dat de website strafbare uitingen bevat, dan zullen wij in eerste instantie de beheerder verzoeken de betreffende uitingen te verwijderen. Als hier niet aan wordt voldaan, doen wij aangifte bij het Openbaar Ministerie.''

De Kootwijkerbroeker heeft nog geen verzoek ontvangen. ,,Ik wacht af. De site is niet antisemitisch of racistisch. We roepen niet op tot haat of het uitmoorden van andere rassen. Onze bedoeling is juist dat elk ras in zijn waarde wordt gelaten. Als een zin op de site aanstootgevend is, kunnen we ernaar kijken hoe we die misschien anders kunnen formuleren. Maar onze mening gaan we niet veranderen.''

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.