Volledig scherm
Archieffoto © Roos Koole

OM stopt verkoop speedboot van fataal ongeval Vinkeveen

UpdateHet Openbaar Ministerie haalt de speedboot, die in 2014 betrokken was bij het dodelijke ongeluk op de Vinkeveense Plassen, uit de verkoop. Het is namelijk niet duidelijk wie de eigenaar is.

Quote

Er moet eerst een gerechte­lij­ke procedure komen over wie de eigenaar is

Woordvoerder Openbaar Ministerie (OM)

Aanvankelijk dacht het OM de boot te kunnen verkopen. De opbrengst zou gebruikt worden om de slachtoffers van het bootongeluk te compenseren. Volgens het OM wordt de boot toch niet verkocht omdat er een gerechtelijke procedure moet komen over wie de daadwerkelijke eigenaar is. Ook houdt het OM de mogelijkheid open dat er, twee jaar na het bootongeluk, nog aanvullend onderzoek aan het vaartuig moet worden gedaan.

Luguber
Nabestaanden zijn onthutst. ,,Dit is luguber,'' foetert Richard Korver in naam van zijn cliënten. De advocaat staat de nabestaanden van Johan Koetje uit Leusden bij. De 42-jarige Koetje kwam samen met zijn plaatsgenoot Ernst Noordijk (51) twee jaar geleden om het leven, toen hun sloep op de Vinkeveense Plassen in het donker werd overvaren door Arnoud H (51).

Volledig scherm
© petershotnews

'Vervelend en kwalijk'

,,De nabestaanden vinden deze verkoop heel vervelend en kwalijk. En dan druk ik me heel zacht uit,'' stelt advocaat Korver. ,,Zij konden eindelijk een beetje ontspannen deze zomer en dan gebeurt dit. Die ontspanning is nu in een klap weg.''

Ongepast
Dat de verkoop ongepast is vindt het Openbaar Ministerie bij nader inzien zelf ook. ,,De verkoop gaat niet door. Dit is met terugwerkende kracht niet handig van ons geweest,'' geeft Ties Kortmann van het OM Midden-Nederland toe. ,,Maar na het hoger beroep gaat de verkoop alsnog door,'' stelt Kortmann.

Hij legt uit dat de verkoop plaats gaat vinden om het geld dat dit oplevert te kunnen gebruiken als schadevergoeding voor de slachtoffers. Naast de jarenlange celstraf, bepaalde de rechtbank in Utrecht namelijk ook dat nabestaanden ruim 300.000 euro aan schadevergoeding tegemoet kunnen zien na de fatale bootcrash in Vinkeveen. Ook dit staat opnieuw ter discussie tijdens het hoger beroep, waarvoor nog geen datum is vastgesteld.

Quote

De verkoop gaat niet door. Dit is met terugwer­ken­de kracht niet handig van ons geweest

Ties Kortmann

Boot

De boot werd aangeboden door Domeinen, de dienst van het ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor het beheer en de verkoop van in beslag genomen goederen.

De 51-jarige Arnoud H. veroorzaakte in de zomer van 2014 een forse aanvaring met een ander bootje. Daarop zaten vier vrienden uit Leusden. Twee opvarenden, Johan Koetje (42 jaar) en Ernst Noordijk (51) overleefden het ongeluk niet. De andere twee raakten gewond. H. werd door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel. De zaak loopt nog steeds: zowel het OM als H. gingen tegen het vonnis in hoger beroep.