Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Rouwstoet per fiets door Baarn voor natuurliefhebster

Emmy Bloemhard (87) uit Baarn kreeg zaterdag een bijzondere uitvaart. Een rouwfiets haalde de hoogbejaard gestorvene thuis op voor het afscheid in haar woonplaats. Een van haar dochters bestuurde de rouwfiets, de andere twee fietsten mee. In de stoet reden ook andere nabestaanden van de vrouw.

,,Mevrouw hield van de natuur, van fietsen en van buiten zijn," vertelt uitvaartondernemer Anton Blauwendraat. ,,Daarom wilden haar dochters een uitvaart die daarbij paste. Niet te uitbundig. Mevrouw leefde eenvoudig. Ze ging bijvoorbeeld liever in de buurt naar een vakantiehuisje dan naar een duur resort in een tropisch land."

Het vervoer tussen Baarn en het crematorium in Amersfoort werd overigens wel gewoon per auto afgelegd. De laatste fase van het afscheid wordt weer wel helemaal in stijl gedaan: ,,Komend voorjaar zullen de dochters van de overledene de urn met as per fiets komen ophalen en naar de bijzetplaats brengen."

Het was niet voor het eerst dat de begrafenisfiets door de regio reed. ,,Om de paar jaar vragen mensen naar de rouwfiets," legt Blauwendraat uit. ,,We kunnen ook andere bijzondere wensen uitvoeren. Begrafenissen zijn de laatste jaren steeds persoonlijker geworden. Denk aan een rouwvrachtwagen voor een overleden chauffeur, of een paard met wagen voor een gestorven ruiter."

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort