Volledig scherm
© anp

'Spakenburger spin in web cokesmokkel'

Oud-kroegbaas Thomas K. uit Spakenburg met voormalig beurshandelaar Florian van L. uit Amsterdam de spil in een netwerk dat grote partijen cocaïne uit Colombia via de Antwerpse haven. Dat stelde het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een pro forma-zitting in de rechtbank in Den Bosch.

De 47-jarige Spakenburger was eigenaar van grandcafé De Postkamer tot zijn zaak in 2013 failliet ging.  Justitie brengt hem nu in verband met een partij cocaïne van 1000 kilo, die in december 2015 werd aangetroffen bij een politie-inval in Raamsdonkveer.

Tegelijk met K. werd afgelopen voorjaar ook voormalig beurshandelaar Florian van L. uit Amsterdam gearresteerd. Het bedrijf Dutch Global Trading Company dat de mannen in 2015 samen in Amersfoort begonnen , diende volgens het Openbaar Ministerie als dekmantel voor een cocaïne-smokkellijn.

De  onderneming van K. en Van L. staat geregistreerd als groothandel in voedings- en genotmiddelen, waaronder fruit. De cocaïne uit Zuid-Amerika zou verstopt hebben gezeten in vruchten en vruchtensappen, die via de haven in Antwerpen ons land  binnenkwamen.

Meer transporten
Volgens een woordvoerder van het landelijk parket bestaat het vermoeden dat de Spakenburger en de Amsterdammer het afgelopen jaar ook bij andere grote drugstransporten  waren betrokken.

Voor de rechtbank in Den Bosch schilderde de officier van justitie de verdachten af als 'facilitators in de wereld van grootschalige cocaïnehandel'. Ze regelden volgens haar loodsen, chauffeurs en dekladingen.

De hoofdverdachten in de zaak ontkennen alle betrokkenheid. Hun advocaten betoogden woensdag dat ze niets wisten over de invoer van de drugs en vroegen om voorlopige vrijlating.

Het omvangrijke onderzoek naar de drugshandel is nog in volle gang. Justitie heeft rechtshulpverzoeken gedaan aan Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Panama en Colombia.

Flamboyant
De flamboyante zakenman Van L. (geb 1962) werkte in het verleden voor zakenbank Merril Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en twee jaar geleden stapte hij in de fruithandel.

Na het verschijnen van de film The Wolf of Wall Street voerden diverse media Van L. op als een soort Nederlandse tegenhanger van de extravagante hoofdpersoon Jordan Belfort. Hij vertelde in interviews hoe hij net als Belfort rondreed in een witte Lamborghini en met klanten champagne-overgoten feestjes vierde in dure clubs.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort