WOZ-waarde stijgt voor het eerst in jaren

Veel huizenbezitters moeten weer meer belasting betalen voor hun stulpje. Sinds 2010 daalde de WOZ-waarde van huizen. Daar is volgens het CBS nu een eind aan gekomen.

Quote

Als het verschil tussen de vraagprijs en de WOZ-waar­de te groot is, kan dat flink de prijs drukken

Ferdinand de Regt
Volledig scherm
© AD

De gemiddelde WOZ-waarde was op 1 januari van dit jaar 209.000 euro. Dat is 1,5 procent meer dan in 2015. Toch is de waarde van de huizen nog altijd niet op het niveau van 2010. Toen was een huis gemiddeld 242.000 euro.

Amsterdammers kregen de hoogste stijging voor hun kiezen. De huizen stegen daar met 9 procent het snelst in Nederland. Huizenbezitters in Elburg hielden geld over: hun woningen daalden met meer dan 9 procent.

In heel Nederland zijn de verschillen tussen de huizen groot. Zo is de gemiddelde WOZ-waarde in Groningen nu 155.000 euro, in Utrecht 243.000 euro. Volgens hoofdeconoom Peter van Mulligen van het CBS zullen die verschillen de komende jaren alleen nog maar verder toenemen. ,,In Groningen daalt de bevolking, in Utrecht stijgt het juist. Als er meer vraag is gaan de huizenprijzen omhoog.''  

Bezwaar
Gemeentes stuurden dit jaar maar liefst 8,7 miljoen WOZ-aanslagen de deur uit, verreweg de meeste - 7,7 miljoen - voor woningen. De nieuwe WOZ-waardes leidden afgelopen jaar tot iets meer mensen die bezwaar maakten, blijkt uit cijfers van toezichthouder de Waarderingskamer. In totaal klommen 87.000 mensen in de pen, 8000 meer dan een jaar eerder.

Opvallend is dat ook veel mensen een correctie wilden omdat ze vonden dat de gemeente hun woning te laag had getaxeerd, merkte eigenaar Ferdinand de Regt van WOZ Specialisten. Vooral mensen die op het punt stonden om hun huis te verkopen hadden daar last van. ,,Als het verschil tussen de vraagprijs en de WOZ-waarde te groot is, kan dat flink de prijs drukken,'' zegt De Regt. Een hogere WOZ-waarde betekent ook dat de mensen meer belastingen moeten betalen, maar dat nemen ze dan voor lief.

Het aantal bezwaarschriften daalde de aantal jaren wel sterk. In 2013 waren er maar liefst 189.000 mensen die het niet eens waren met de berekening van de gemeente. Nu dus 87.000. Volgens WOZ Specialisten en de Waarderingskamer komt dat omdat gemeenten hun zaakjes beter op orde hebben. ,,In Tilburg informeren ze bewoners bijvoorbeeld al op voorhand welke taxatie ze hebben gemaakt. Daarover kunnen ze dan in overleg met de gemeente. Daarmee voorkomen ze een stortvloed aan bezwaren'', zegt De Regt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement