Volledig scherm
Minister-president Rutte en minister Ard van der Steur veroordelen het gedrag van hangjongeren in Zaandam © ANP / SBS

Rutte: gewoon tuig van de richel in Zaanstad

De groep Turks-Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt, is volgens minister-president Mark Rutte 'gewoon tuig van de richel'. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren.'' Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun buurtje bedreigd voelen, zei hij. Ook minister Van de Steur hekelt het gedrag van de jongeren.

Quote

Daar waar de normen worden overtreden, moeten we hard optreden

Ard van der Steur

Hij deed een oproep aangifte te doen. Rutte wil niks weten van een link met de gebeurtenissen in Turkije. ,,Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.''

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft vrijdag contact gehad met de burgemeester en alle hulp aangeboden, aldus Rutte. Buurtbewoners beklagen zich al langere tijd over het gedrag van de groep.

Ook minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft met stevige bewoordingen gereageerd op het gedrag van de jongeren in de Zaandamse wijk Poelenburg. De jongeren veroorzaken onder meer overlast en beledigen agenten en leggen dat vast op camera. ,,Dit is gedrag dat echt niet kan. Het moet ophouden", aldus Van der Steur.

,,Daar waar de normen worden overtreden, moeten we hard optreden", zei de minister bij aanvang van de ministerraad vanmorgen. Wel vindt hij dat de zaak niet groter moet worden gemaakt dan het is. ,,De politie heeft het onder controle."
 
Gisteren nog werd in de wijk een cameraman en een verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland ernstig bedreigd door een aantal Turk-Nederlandse jongeren en weggejaagd. Ze dreigden de verslaggeefster onder meer thuis op te zoeken. ,,Al duurt het 365 dagen, ik weet je adres te achterhalen'', zei een van de hen.

Tekst loopt door onder de video.

'Treitervlog'
De jongeren zorgen al langere tijd voor veel overlast. Van kleine treiterijen bij de supermarkt tot rellen met de politie, ze filmen alles en zetten dat op YouTube. Met succes, want hun 'treitervlogs' zijn erg populair en worden honderdduizenden keren bekeken. 

Oprichter Ismail ilgun zat gisteravond met een aantal vrienden bij Pauw om te reageren op alle kritiek. Hij stelt dat in de vlogs het dagelijks leven wordt vastgelegd. Volgens Ilgun gebeuren er ook genoeg positieve dingen in de wijk, maar wordt dat nooit getoond. Raadslid Juliëtte Rot, die zelf ook een keer bekogeld zou zijn met eieren, roept de jongeren op elkaar op het juiste pad te houden. Het leverde een pijnlijke confrontatie op.

Op sociale media werd er veel gesproken over de uitzending. Vooral dat de vrienden van Ilgun hun zonnebril oplieten in de studio en dat ze een buurthuis in de wijk willen, schoot veel mensen in het verkeerde keelgat en was onderwerp van zowel grappige als verontwaardige reacties.

Tekst loopt door onder de video.


Extra toezicht

De gemeente Zaandstad laat weten de overlast door de 'treitervloggers' zeer serieus te nemen en het toezicht aan te scherpen. Maar een gemakkelijke kwestie is het niet: ,,De politie kan pas echt optreden als er strafbare feiten worden gepleegd, en dat is lang niet altijd het geval." Dinsdag gaan de bewoners, politie en de gemeente om tafel om een oplossing te zoeken.

Youtube heeft vandaag de inhoud van het kanaal als gewelddadig aangemerkt. Daardoor verschijnen er geen advertenties bij de video's, tenzij bedrijven expliciet aangeven dat niet erg te vinden.

'Lazer zelf op'
Zondag had premier Rutte zich in Zomergasten krachtig uitgesproken tegen het bedreigen van journalisten in Nederland door Turks-Nederlandse jongeren. Hij reageerde op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. Bas kreeg te horen dat hij moest 'oprotten'.

Rutte reageerde fel. ,,Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Ankara was niet daar niet blij mee, maar de premier blijft evenwel bij zijn woorden. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement