Volledig scherm
© anp

Taxi's laten CS, Leidseplein en Passagiersterminal links liggen

Steeds meer taxichauffeurs mijden de standplaatsen op het Centraal Station, het Leidseplein en De Passagiersterminal. Zij willen niet werken op plaatsen waar chauffeurs van slecht presterende taxiorganisaties de dienst uitmaken.

Dat schrijft wethouder Pieter Litjens (Verkeer) in een brief aan de gemeenteraad. Hij noemt een dergelijke situatie ongewenst. In overleg met taxibedrijven is besloten voorlopig nog geen bonussen uit te delen aan bedrijven die goed presteren.

Volgens Litjens is het tijd de teugels aan te trekken met betrekking tot bedrijven die niet aan de eisen voldoen. Volgens hem hebben de chauffeurs inmiddels voldoende tijd gekregen om te wennen aan de aanpak die in 2013 werd ingezet. Door strenger te zijn tegen slecht presterende taxi's worden goed presterende gemotiveerd om door te gaan met hun goede werk.

Ook meldt hij dat MyTaxi twee weken lang niet mag werken op de opstapmarkt. Ook twee andere Toegestane Taxiorganisaties (TTO's) hangt een schorsing boven het hoofd: Aemstel en Taxistad mogen niet meer rijden op het Leidseplein.

Er blijkt bovendien nog veel mis te zijn met de Track-and-tracesystemen van taxichauffeurs. Hiermee kan worden gecontroleerd waar de chauffeurs rijden. Acht van de twaalf TTO's hebben een officiële waarschuwing gekregen omdat minder dan 85 procent van de taxi's voldeed aan de eisen van een dergelijk systeem. Ook rijden steeds meer taxi's rond zonder de verplichte daklichten. In veel gevallen gaat het om chauffeurs die waarschijnlijk ook rijden voor Uber.