Volledig scherm
De betoging van afgelopen zaterdag © Murat Sekercan

Van der Laan: Arrestatie betoger niet mijn verantwoordelijkheid

Burgemeester Eberhard van der Laan wist niets van de arrestatie van een demonstrant, afgelopen weekeinde, die een bord droeg met de tekst 'Erdogan Terrorista'.

'De agent heeft zich vergist, of demonstrant heeft het verkeerd gehoord, maar ik was het niet," zei hij donderdagmiddag tegen de gemeenteraad, tijdens een spoeddebat dat was aangevraagd door GroenLinks, SP, PvdA, VVD en D66.

Afgelopen weekeinde demonstreerden zo'n 700 Koerden tegen de arrestatie in Turkije van twee voorzitters van de pro-Koerdische partij HDP en negen parlementsleden. De man met het bord was volgens de agenten gearresteerd vanwege 'belediging', op last van de officier van justitie. Volgens Rutger Groot Wassink van GroenLinks gaat het om een 'onverkwikkelijke zaak.'

Volgens Van der Laan was de arrestatie de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en niet voor strafrechtelijke vervolgingen. Hij onderstreepte dat de vrijheid van demonstreren bijkans heilig is in Amsterdam.

Van der Laan kondigde aan dat het Openbaar Ministerie tekst en uitleg zal geven. "Ik ben wel nieuwsgierig," zei hij.