Volledig scherm
Demonstranten voor de Stopera op 12 maart. © Maarten van Dun

Verdachten groepsbelediging joden 'wisten van niets'

UpdateHet Openbaar Ministerie eist boetes en werkstraffen tegen vier deelnemers van een NVU-demonstratie tegen 'links fascisme'. Het viertal zou in maart in Amsterdam met dubieuze vlaggen en stickers joden hebben beledigd en aan hebben gezet tot haat en discriminatie.

Volledig scherm
Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks-Unie (NVU), spreekt tijdens de demonstratie in Den Haag. in 2014. © anp

De vier mannen (tussen de 28 en 42 jaar oud) zwaaiden met vlaggen van Combat 18, een neonazistische splintergroep met een gewelddadig verleden. De '18' in de naam van Combat staat voor de letters AH, de initialen van Adolf Hitler. Ook droegen ze stickers met daarop een doorgestreepte haakneus. Een van de verdachten bracht volgens de politie 'over een afstand van vijftig meter' de Hitlergroet.

Ajax
De donker geklede en goeddeels kaalgeschoren verdachten lieten de rechter vandaag weten van niets te weten. De 'neuzenstickers' die ze droegen waren door NVU-voorman Constant Kusters uitgedeeld om het Keltisch kruis op hun jassen te verbergen. Volgens drie van de vier verdachten ging het gewoon om het 'jennen van de voetbalsupporters van Ajax'. Van de onderliggende betekenis van de vlaggen wisten de verdachten naar eigen zeggen helemaal niets. Die hielden ze gewoon vast omdat iemand dat nou eenmaal had gevraagd.

Onvrede
Een van de verdachten vertelde de rechter dat hij naar de demonstratie was gekomen uit onvrede over de vluchtelingenstroom. ,,Ik protesteerde tegen de islamisering, zeker na al die aanrandingen in Berlijn.'' De correctie van de rechter dat die aanrandingen volgens haar toch echt in Keulen waren, deerde de man niet. ,,Nou ja, ergens daar in de buurt.''

De officier van justitie hechte naar eigen zeggen geen enkele waarde aan de verklaringen van de verdachten. Volgens de officier weten de mannen namelijk allemaal 'donders' goed waar de neo-nazistische NVU en de gebruikte symbolen voor staan. ,,De NVU is een neonazistische partij en de heer Kusters is de bekendste neonazi van Nederland. Ze houden zich hier van de domme.''

Een van de verdachten werd al twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten, onder meer voor de leus: 'Ali B. en Mustapha, ga toch terug naar Ankara'.

Het OM eiste uiteindelijk een geldboete van 600 en 900 euro tegen twee verdachten. De andere twee hoorden een werkstraf van 24 en 40 uur tegen zich eisen. Het verschil in strafeis zit hem vooral in de dikte van het strafblad van de verdachten. De uitspraak in de zaak is pas op twaalf januari in verband met de feestdagen.