Volledig scherm
© ANP/Robin van Lonkhuijsen

'Wet DNA-onderzoek moet versoepeld worden na 'containerbaby'

De wet moet worden verruimd om vaker DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk te maken als een kind te vondeling is gelegd. Tot die conclusie komt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van de zaak van de zogenoemde 'containerbaby' in Amsterdam.

Om te achterhalen wie de ouders van de containerbaby zijn, doet het Openbaar Ministerie verwantschapsonderzoek. Zo'n DNA-onderzoek is echter alleen toegestaan als er sprake is van bijvoorbeeld een gewelds- of zedenmisdrijf waarop minimaal zes jaar gevangenisstraf staat. 

Van der Steur wil het onderzoek nu ook mogelijk maken als een kind te vondeling is gelegd of is achterlaten en daardoor zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen, bijvoorbeeld door onderkoeling. 

Om het te regelen is een wetswijziging nodig. Het streven is dat dit in de loop van 2018 is geregeld.

Poging tot moord
In het geval van de containerbaby onderzoekt het OM poging tot moord, waar maximaal twintig jaar op staat. De baby werd in 2014 gevonden toen een voorbijganger in Amsterdam-West geluidjes uit een ondergrondse vuilcontainer hoorde. Het meisje werd ondergebracht bij een pleeggezin.

In juni werd bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zoekt naar mogelijke familieleden in de DNA-databank voor strafzaken. Dit onderzoek duurt naar verwachting enkele maanden. Eerder weigerde het RIVM informatie te verstrekken in het onderzoek naar de herkomst van het meisje.