Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming
Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming © ANP

'21 gevangenen waren onterecht op vrije voeten’

Meer dan twintig gedetineerden die waren veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf konden zich onterecht deels vrij in de maatschappij bewegen. Dat schrijft minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) in reactie op het nieuws dat er grove fouten zijn gemaakt bij de behandeling en diagnose van Michael P., de moordenaar van Anne Faber. 

Quote

Ik zal er alles aan doen om de samenle­ving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten

Minister Dekker

In dertien gevallen ging het om veroordeelden die nog niet in de laatste fase van hun celstraf zaten. Bij acht mensen ontbrak er bijvoorbeeld een ‘risicotaxatie’, schrijft Dekker in een brief aan de Kamer. Van alle 21 zijn de vrijheden inmiddels opgeschort of ingetrokken. 

Uit het onderzoek van de inspectie naar Michael P., dat vanmorgen gepresenteerd werd, blijkt dat alles wat er fout kon gaan, ook fout ging. Zo werden hem te vroeg verlof en vrijheden gegeven en is zijn zedenverleden te weinig meegenomen bij zijn behandeling, concluderen de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). De ‘veiligheidsrisico’s voor de samenleving waren onvoldoende ingeschat’, is de snoeiharde conclusie. 

Dekker erkent dat er grove fouten zijn gemaakt en heeft inmiddels in een persoonlijk gesprek excuses gemaakt aan de familie van Anne Faber. 

,,Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld’’, aldus Dekker. ,,Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber. Geen enkele maatregel gaat hun verdriet wegnemen. Maar de opdracht is duidelijk: ik zal er alles aan doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten.’’

Ingrijpen

Dekker claimt op basis van de rapporten in te grijpen. Hij zegt er strengere eisen worden gesteld als gevangenen van de cel naar een kliniek voor forensische zorg gaan. ,,Uitplaatsing van een gedetineerde wordt alleen mogelijk als er een compleet beeld is van de risico’s. Dat is op dit moment nog onvoldoende gewaarborgd.’’

Dekker zegt dat er daarnaast extra ‘veiligheidskleppen’ in het systeem worden aangebracht om hier toezicht op te houden. ,,Ook worden gedetineerden die geen volledige openheid van zaken geven, niet meer uitgeplaatst’’, zegt hij.  Eerder al kwam Dekker met een wet die moet voorkomen dat veroordeelden tbs kunnen ontlopen door te weigeren mee te werken aan het onderzoek. 

Debat

In Den Haag is geschrokken gereageerd op de conclusies. Onder anderen CDA, ChristenUnie en de oppositiepartijen PvdA en SGP willen zo snel mogelijk een debat met Dekker. ,,Dat je kind iets overkomt is al de grootste angst van iedere ouder, maar dat dit misdrijf voorkomen had kunnen - of zelf moeten - worden maakt het verlies onverteerbaar’’, aldus PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze spreekt over een lange reeks fouten en blunders tot aan het ministerie toe, die tot het drama hebben geleid. 

Bekijk hieronder de reactie van minister Dekker op het rapport: