Premier Rutte: Ernstige fouten gemaakt rond Michael P.

De rapporten over Michael P. maken duidelijk dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Dat zei premier Mark Rutte in een eerste reactie. ,,Het is heel pijnlijk, vooral voor de nabestaanden.’’ De conclusies van de OVV en de inspectiediensten over de moordenaar van Anne Faber noemt hij ‘ernstig en duidelijk’.

Quote

Hier zijn dingen niet goed gegaan, dat is natuurlijk het pijnlijke van vandaag. In de eerste plaats voor de nabestaan­den

Premier Rutte

,,Deze dag brengen allerlei herinneringen terug aan die afschuwelijke zomer, die afschuwelijke moord’’, zegt Rutte, die de conclusies en de aanbevelingen uit de rapporten ‘uiteraard’ overneemt. 

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), die onder meer verantwoordelijk is voor het gevangeniswezen en de reclassering, wist bij zijn aantreden ‘dat dit een van de grote vraagstukken zou zijn’, aldus Rutte. ,,Hoe ga je om met deze situaties, met mensen die dit soort verschrikkelijke dingen doen? Wat voor beleid moet je daarop voeren?’’ Dekker werd een maand na de moord op Anne Faber minister voor Rechtsbescherming.

Garanties voor de toekomst zijn er niet, gaf Rutte aan. ,,Ik kan alleen verzekeren dat we dit uiterst serieus nemen en dat we er alles aan zullen doen om dit land veilig te houden voor dit soort verschrikkelijke mensen’’, benadrukte de premier. ,,En dit geeft ons informatie, hoe we dat beter kunnen doen. Want hier zijn dingen niet goed gegaan, dat is natuurlijk het pijnlijke van vandaag. In de eerste plaats voor de nabestaanden.’’

Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer © ANP

Bekijk hieronder de reactie van minister Dekker op het rapport: