Volledig scherm
Het pand van Fivoor in Den Dolder. © Boas Photo

Wie verblijven voor forensische en psychiatrische zorg in Den Dolder en waarom?

Een cliënt van de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) Utrecht in Den Dolder verdween afgelopen weekend tijdens een verlof. Hij verbleef op dezelfde gesloten afdeling Michael P., de moordenaar van Anne Faber. De afdeling is een van de drie in Den Dolder gevestigde klinieken van Fivoor. Wie krijgen nog meer forensische en psychiatrische zorg in Den Dolder en waarom?  

Fivoor is een organisatie die landelijk op 37 vestigingen forensische en psychiatrische zorg biedt. In de provincie Utrecht heeft Fivoor 6 vestigingen, waarvan 3 in Den Dolder. Ook in de stad Utrecht zijn 3 vestigingen.

Op het terrein van Altrecht in Den Dolder is naast de FPA Utrecht ook Wier en Wier+ gevestigd. Bij Wier worden licht verstandelijk beperkten met psychiatrische of gedragsproblematiek behandeld. Wier+ biedt forensische zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Van een van deze afdelingen pleegde dit weekend een cliënt een inbraak in een slijterij in Den Dolder.

Op een FPA zitten vrijwel alleen cliënten op last van een rechtelijke uitspraak. Fivoor heeft drie soortgelijke afdelingen: in Den Haag, Rotterdam en Den Dolder. Het gaat hier om gesloten afdelingen met een bepaalde mate van beveiliging. Een rechter of een officier van justitie bepaalt welke (forensische)zorgtitel een cliënt krijgt. Er 21 strafrechtelijke titels die uiteenlopen van zorg zonder strafoplegging tot tbs met dwangverpleging.

Terugkeer in de maatschappij

De FPA Utrecht is voorzien van hekken en deuren die in eerste instantie gesloten blijven. Of een cliënt vrij naar buiten kan, hangt af van de geestelijke toestand van de cliënt, de strafrechtelijke maatregel en herstel door de behandeling op de FPA. Het einddoel van het verblijf op de FPA Utrecht is altijd resocialisatie: terugkeer in de maatschappij.

Bij Wier heeft ongeveer een derde van de cliënten een strafrechtelijke titel. De delicten die deze cliënten hebben gepleegd, lopen uiteen van huisvredebreuk, bedreiging, mishandeling en brandstichting. Het merendeel van de cliënten van Wier krijgt een behandeling vanuit de Wet langdurige zorg. Een verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis wordt ook vanuit deze wet geregeld.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht