De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht (voorheen Altrecht Aventurijn) waar Michael P. zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.
Volledig scherm
De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht (voorheen Altrecht Aventurijn) waar Michael P. zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. © ANP

Zeister politiek wil nu vooral dicht bij Dolderse samenleving staan

De Zeister politiek reageert geschokt op de inhoud van het inspectierapport ‘Het detentieverloop van Michael P.’ De fracties willen nu vooral dicht bij de Dolderse samenleving staan en beraden zich nog over wat te doen.

De fracties zijn deze week in een besloten bijeenkomst bijgepraat door burgemeester Koos Janssen. Ook heeft de burgemeester toen verteld dat hij een brief heeft geschreven aan minister Sander Dekker. Volgens Hafid Boutahar, fractievoorzitter D66, was dat een pittige brief waarin de burgemeester onder meer om concrete maatregelen vraagt om de veiligheid van de Dolderse samenleving te waarborgen.

Ronald Camstra, fractievoorzitter GroenLinks, heeft de discussie over het inspectierapport nauwlettend gevolgd. Hij hoorde dat er in Nederland 21 gevangenen, veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf onterecht deels vrij konden bewegen. „In Nederland hebben we veertien instellingen, vergelijkbaar met Fivoor in Den Dolder. Er waren 21 gevangenen onterecht deels op verlof. Een simpel rekensommetje leert dat er waarschijnlijk ook iemand in Den Dolder onterecht van vrijheden genoot.” Dat beangstigde Camstra. Hij was blij toen hij uit de mond van de minister hoorde dat al die verloven zijn ingetrokken of opgeschort.

Wachten op antwoord

De fractievoorzitters zien een debat in de raad over het inspectierapport vooralsnog niet zitten. „Of het moet zijn om een signaal af te geven aan de Dolderse samenleving”, stelt Boutahar. „Wat D66 betreft zoeken we nu vooral de Dolderse gemeenschap op. Want er zal veel onrust zijn door het nieuws.” Camstra: „Waar wil je het dan over hebben? De burgemeester zit er echt bovenop. Hij schrikt er ook niet voor terug om pittige brieven te schrijven. Het is beter om de beantwoording door de minister af te wachten.”

Terwijl Camstra de kliniek het voordeel van de twijfel geeft en zegt vertrouwen te hebben in de maatregelen die Fivoor heeft genomen om herhaling te voorkomen, heeft VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk kritiek op de organisatie. „Ze hebben vooral gewerkt aan het op orde brengen van de interne organisatie. Heel belangrijk natuurlijk, maar het heeft ook een enorme impact op de Dolderse samenleving gehad. Vanuit de organisatie mag daar wel meer aandacht voor zijn.”

Boutahar zegt dat D66 de lijn die burgemeester Koos Janssen volgt, volledig steunt. „Het is nu wachten op antwoord van de minister op vragen van de burgemeester. Ons belang ligt nu bij de veiligheid van de inwoners van Den Dolder.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht