Volledig scherm
Roger Federer doneert geld voor de verwoestende bosbranden in Australië. © Action Images via Reuters

‘Bekritiseerde’ Federer speelt liefdadigheidsduel voor bosbranden

Roger Federer zal deze week een liefdadigheidswedstrijd spelen waarbij de opbrengst is bestemd voor de hulp aan de Australiërs die in nood zijn door de verwoestende bosbranden.

De Zwitser reageerde hiermee ook op de kritiek die hem afgelopen dagen ten deel viel door klimaatactivisten. Met name de jonge Noorse activiste Greta Thunberg viel de 20-voudig grandslamwinnaar aan voor zijn sponsordeel met Credit Suisse. Die bank leent grote bedragen aan de fossiele brandstofindustrie.

,,Ik doe graag mee, het is goed om solidariteit te tonen en een land te helpen dat in een vreselijke toestand verkeert”, aldus Federer, die zich voorbereidt op de Australian Open.

Respect

Volledig scherm
Kiki Bertens doneerde geld voor de Australische bosbranden. © Getty Images

Hij verklaarde eerder veel respect en waardering te hebben voor de klimaatbeweging die wordt aangevoerd door Thunberg. ,,Zij herinneren mij aan mijn verantwoordelijkheid als particulier, als atleet en als ondernemer, en ik ben vastbesloten deze bevoorrechte positie te gebruiken om over belangrijke kwesties met mijn sponsors te praten”, aldus de 38-jarige Federer, zesvoudig winnaar in Melbourne.

Daarmee volgt Federer het voorbeeld van enkele collega's uit de tenniswereld. Zo doneerde Serena Williams haar prijzengeld na de winst in Auckland en stuurden Nick Kyrgios en Kiki Bertens geld naar Australië na elke geslagen ace.