Volledig scherm
Tennis - Australian Open - Men's Singles Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia, January 27, 2019. Serbia's Novak Djokovic reacts after winning his match against Spain's Rafael Nadal. REUTERS/Edgar Su © REUTERS

Superieure Djokovic pijnigt Nadal en wint voor zevende keer Australian Open

Tennisfans over de hele wereld gingen er eens goed voor zitten, vanochtend. De finale van de Australian Open tussen Novak Dkjokovic en Rafael Nadal beloofde een geweldige partij worden. Maar de voorpret was veel mooier dan de werkelijkheid. Djokovic was vanaf het eerste punt de baas, versloeg Nadal in drie sets (6-3, 6-2, 6-3), en is nu de eerste speler die het grand slam zeven keer heeft gewonnen.

Door Rik Spekenbrink

Het was aflevering 53 van de titanenstrijd tussen Djokovic en Nadal, momenteel de nummers 1 en 2 van de wereld. Van de vorige 52 edities kunnen er fors aantal memorabel worden genoemd. En beiden hadden indruk gemaakt in Melbourne afgelopen weken, de Spanjaard misschien nog wel meer dan de Serviër, die in de halve finale tegen de Fransman Lucas Pouille wel fenomenaal speelde.

Volledig scherm
Rafael Nadal. © AP

Met de bijna zes uur durende finale van 2012 in het achterhoofd rekenden velen dan ook op een nieuwe marathonpartij. Op lange meeslepende rally’s en een constant kerend momentum. Daar kwam weinig van terecht. Djokovic domineerde het duel vanaf de allereerste klap. In de eerste set verloor hij slechts één punt op eigen opslag. Nadal had in zijn eerste zes partijen juist geïmponeerd met – voor zijn doen – offensief tennis. Maar Djokovic zette zo veel pressie dat hij daarvoor in de finale geen ruimte kreeg. Ook op eigen opslag stond Nadal, winnaar in Australië in 2009, voortdurend onder druk. Daardoor maakte hij veel fouten, afgedwongen, maar ook een hele lading onnodige. Hij had zijn minste dag van het toernooi ongelukkigerwijs bewaard voor de eindstrijd. Al had dat uiteraard alles met de man aan de andere kant van het net te maken.

Halverwege de tweede set leek Nadal even serieus mee te gaan doen, maar Djokovic sloeg de aanval resoluut van zich af. Hij brak de Spanjaard prompt nog eens en stond na een goed uur met 6-3 en 6-2 voor. Toen daar een vroege break in de derde set overheen kwam, was het pleit eigenlijk al beslecht. Nadal, befaamd om zijn vechtersmentaliteit, straalde beurtelings vertwijfeling, wanhoop en boosheid uit. Hij vond simpelweg geen manier om het foutloze, superieure spel van Djokovic te lijf te gaan. Bovendien bleef hij de piepkleine mogelijkheden die zich af en toe voordeden zelf verprutsen. De netbal op zijn eerste en enige breekpunt, bij een 3-2 achterstand in de derde set, was wat dat betreft exemplarisch.

Volledig scherm
© AP

Op 5-3 creëerde Djokovic twee kampioenschapspunten, op de opslag van Nadal. Het tweede was, na de zoveelste mispeer van de Spanjaard, raak. In ruim 2 uur was de klus geklaard.

Djokovic (31) won na Wimbledon en de US Open van vorig jaar het derde grand slam op rij. Hij komt op 15 stuks. Daarmee laat hij Pete Sampras nu definitief achter zich. Alleen Nadal (17) en Roger Federer (20) hebben meer majors gewonnen. Beiden zullen vrezen voor de Serviër, die sinds het tweede deel van het vorige seizoen oppermachtig is en die lijn in 2019 vooralsnog probleemloos doortrekt.

Volledig scherm
© Getty Images