Burgemeester Salet: preventief fouilleren in strijd tegen reeks Goudse autobranden

VideoDe Goudse politie gaat preventief fouilleren in de wijken waar eerder auto’s in brand werden gestoken. Nooit eerder besloot een burgemeester tot deze maatregel in de strijd tegen autobranden. De maatregel gaat vanavond in, en volgt op de negentiende autobrand in drie weken tijd. 

Daartoe heeft burgemeester Mirjam Salet besloten: ,,Dit voortwoekerend proces moet stoppen.”

 Ze wijst de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Oosterwei aan als ‘risicogebied’ (voor kaart zie hieronder).  Agenten gaan vanaf vanavond 22.30 uur tot en met 04.00 uur controleren op spullen waarmee brand kan worden gesticht, zoals brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten, aanmaakblokjes en brandontstekers, zoals sigarettenaanstekers, lucifers en gasaanstekers. De maatregel geldt tot woensdag 29 mei 04.00 uur.

Tekst gaat verder onder de kaart.

In alle negentien gevallen gaat de politie uit van brandstichting. Onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat de daders op verschillende manieren brand hebben gesticht. Salet laat agenten preventief fouilleren, omdat andere maatregelen,  zoals uitgebreid politieonderzoek, extra surveillances en instellen van buurtwachten, nog niet hebben geleid tot een vermindering van het aantal branden.

Zorgwekkend

Burgemeester Mirjam Salet vindt het ‘zorgwekkend’ dat er in Gouda de laatste weken autobranden worden gesticht en dat ‘daardoor mensen gedupeerd zijn’. ,,Het gaat hier niet alleen om een laffe daad, maar ook om een gevaarlijke daad die veel schade veroorzaakt. Ik sta in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie om steeds te bezien welke zichtbare en onzichtbare maatregelen er eventueel ingezet kunnen worden. De politie heeft aangegeven geholpen te zijn met de maatregel om preventief te kunnen fouilleren. Dit komt bovenop de andere maatregelen.”

Volledig scherm
Autobrand in Gouda 13 mei 2019 / hennie roodbol © hennie roodbol

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda