Volledig scherm
PREMIUM
Autobrand in Gouda op 13 mei 2019. © Hennie Roodbol

‘De nacht is voor ongedierte’ en voor 112-fotografen: Wachten op de volgende Goudse autobrand

Bovenop het nieuws, met de poten in het bluswater en in het kielzog van de politie af op ongelukken, calamiteiten en plaatsen delict: voor 112-fotograaf Josh Walet (23) uit Alphen is het dagelijkse kost. ,,Geen dag is hetzelfde.”

Woensdag 21 mei, even voor middernacht. Walet neemt strategisch achter de brandweerkazerne zijn plek in. Hij is samen met Alphense collega Joshua Bos (17) en 112-fotograaf Joey Bremer (23) uit de Rotterdamse regio. De fotografen wachten op een melding ‘voertuigbrand’. ,,Dit is uitzonderlijk”, zegt Walet. ,,Normaal ga ik niet ergens wachten op een incident, maar omdat sinds begin deze maand de ene na de andere auto in Gouda in brand wordt gestoken, sta ik hier nu wel. Dat vind ik netjes richting mijn klanten. Die wachten op het laatste nieuws.” Die klanten, waaronder deze krant, kunnen sinds drie jaar fulltime op de diensten van Walet rekenen. ,,Daarvoor was ik kok. Een carpaccio en een biefstukje klaarmaken: dat was een zekerheid. Nu is elke melding anders. Als de pieper gaat, schiet de adrenaline omhoog.”

00.15 uur, Walet rijdt een rondje door de Goudse wijk Korte Akkeren. De wijk werd afgelopen weken meerdere keren opgeschrikt door autobranden. Onder meer op het Uiverplein, in de Walvisstraat en in de Gansstraat gingen auto’s in vlammen op. Vannacht is het druk in de Herenstraat. Jongeren hangen rond. ,,Na het fotograferen bij een melding maak ik altijd wel een praatje met de mensen op straat”, zegt Walet. ,,Met publiceren ben ik altijd terughoudend. Op locatie komt dat anders over: omstanders denken vaak dat 112-fotografen geen respect hebben.”

In samenwerking met indebuurt Gouda