Volledig scherm
Een auto gaat in vlammen op aan de Tjalkwerf in Gouda. © Ricardo Ernst.

Drie auto’s in vlammen op in Gouda: aan Tjalkwerf en wederom de Walvisstraat

De lijst met Goudse autobranden wordt al maar langer. Opnieuw zijn in Gouda auto’s uitgebrand. Ditmaal in de nacht van woensdag op donderdag aan de Tjalkwerf in Plaswijck en wederom aan de Walvisstraat in Korte Akkeren. Daarmee zijn in totaal deze maand in Gouda 12 branden geweest, waarbij 18 auto’s zijn vernield.

De brand aan de Tjalkwerf brak even voor 02.00 uur uit. De vlammen kwamen onder de motorkap vandaan. Het gaat om een auto van schoonmaakbedrijf Heuvelman. Een tiental bewoners staat vannacht op straat.

,,Ik hoorde een autoalarm afgaan”, zegt een omwonende, die niet met naam genoemd wil worden. ,,Eerst dacht ik dat het de piep van de wasdroger was. Toch op een bepaalde manier zat ik hier op te wachten. De branden kwamen steeds dichter bij. Dus dacht ik: ‘Onze straat zal ook wel een keer aan de beurt zijn’. Er zijn nog mensen die hun auto naast de brandende auto hadden staan. Zij hebben hun auto snel verplaatst naar dit pleintje.”

Aan de Walvisstraat werd één auto naar wat omstanders vermoeden in brand gestoken. Het vuur sloeg daarna over naar de auto daarnaast, een grijze Opel. Dit zou rond 2.00 uur zijn gebeurd. Beide auto’s zijn zwaar beschadigd. Brandweer en politie waren volgens omstanders hier snel ter plekke. Met linten werd de parkeerplaats afgezet. Op 12 mei brandden ook al twee auto’s uit aan de Walvisstraat.

Vakantie

Damian Sosna, van Walvisstraat 71, is eigenaar van de uitgebrande Opel en is ‘heel erg geschrokken’. Hij staat in zijn deuropening en staart voor zich uit. Zijn buren belden de politie. ,,Dit was mijn privéauto, waarmee we op vakantie gingen naar Polen. Hij was nog maar twee jaar oud”, zegt hij terwijl een agent een monster veiligstelt in een papieren zak. ,,We hebben met niemand ruzie. Geen idee wie zoiets doet. Bij mijn werkbus is wel meerdere keren een raam ingeslagen.”

De tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Ook aan de Walvisstraat in Gouda was er een autobrand waarbij het vuur oversloeg op een tweede voertuig. © Remco Gerritsen

Ursula Rabouw werd wakker van de claxon van een van de twee wagens aan de Walvisstraat die in vlammen opgingen. ,,Het eerste wat ik dacht toen ik uit bed sprong: ‘Kijken of onze auto er nog staat’. Toen zijn we naar de slaapkamer aan de andere kant van het huis gegaan en zagen we de fik.” Haar man Hans van Gelder sliep in de nacht van dinsdag op woensdag in de caravan voor het huis, uit angst dat die in vlammen op zou gaan. ,,Met een brandblusser, voor als er wat zou gebeuren. Ik was als de dood dat ze de caravan in de fik zouden steken. Daarna hebben we hem gelijk naar de camping gebracht.”

Quote

Ik dacht dat de Walvis­straat zijn portie wel had gehad

Wijkbewoner

Een andere omwonende vertelt: ,,Ik dacht dat de Walvisstraat zijn portie wel had gehad, maar toen mijn vriendin mij wakker maakte, wist ik gelijk wat er aan de hand was. Ik heb er nog over gedacht om mijn auto ergens anders neer te zetten, maar je weet het niet waar je goed aan doet. Dus hij staat op de plek waar ik hem altijd zet. Mijn vriendin dacht namelijk de dader niet zo snel een auto in brand steekt die bij iemand voor de deur staat. Als hij tenminste een beetje een hart heeft.” Zijn vriendin: ,,Ik hoorde een doffe knal. Net als toen er ooit voor mijn deur een plofkraak werd gepleegd. Eerst keek ik naar onze auto’s, maar toen zag ik hier het vuur”, wijst ze naar de autowrakken.

In totaal zijn deze maand in Gouda nu 18 auto’s in de brand gevlogen. Het gaat om twaalf branden. De autobranden doen zich verspreid over de stad voor. Voor de vijfde opeenvolgende nacht was het raak. Eerst ging het mis aan de Veenenburg in de Bloemendaal en op de Da Costakade in de wijk Korte Akkeren. Daarna waren de Oosthoef en de Pijnboomweg aan de beurt.

Volledig scherm
De brandweer heeft het vuur aan de Tjalkwerf in Gouda geblust. © Ricardo Ernst

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda