Volledig scherm
Politieagenten te paard © MarinaPopova

Gouda krijgt hulp landelijke politiepaarden in strijd tegen autobranden

In de strijd tegen de verwoestende autobranden die Gouda sinds kort teistert, heeft de politie de beschikking gekregen over politiepaarden van de Landelijke Eenheid. De edele viervoeters zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag meteen ingezet.

Teamchef Ruud van Es van de politie Gouda bevestigt de inzet van de paarden. ,,De Landelijke Eenheid heeft ons aangeboden om hun politiepaarden te gebruiken.” Die paarden worden normaliter vooral ingezet bij grote evenementen en voetbalwedstrijden.  

Van Es zei snel ‘ja’. ,,Het geeft ook wel aan hoe het leeft bij de nationale politie.” Afgelopen nacht surveilleerden de eerste agenten al te paard door Goudse wijken. Desondanks vatte een bestelbusje aan de Oosthoef/Zuidhoef vlam. Het was de 24ste autobrand sinds 3 mei.  

Preventief fouilleren

De branden doen zich verspreid over de hele stad voor, van de dader ontbreekt voorlopig elk spoor. Politie en gemeente hebben om nieuwe branden te voorkomen een scala aan maatregelen getroffen, waaronder preventief fouilleren, maar die lijken tot dusver niet het gewenste effect te hebben. In de Goudse politiek klinkt inmiddels de roep om ,,onorthodoxe maatregelen”, zoals de inzet van drones om toezicht in de lucht te houden. Lokale partij Gemeente Belangen Gouda wil technische hulp van Defensie.

Volledig scherm
Hier de 19e Goudse autobrand aan de Plaswijckweg. © Josh Walet

In samenwerking met indebuurt Gouda