Volledig scherm
Een van de auto’s die in vlammen opging in Gouda. © Remco F. Gerritsen

Maatregel preventief fouilleren tegen autobranden in Gouda niet verlengd

De maatregel preventief fouilleren in strijd tegen de autobranden in Gouda wordt niet verlengd. Dat heeft burgemeester Mirjam Salet zonet bekend gemaakt.

,,Ondanks het feit dat deze maatregel de politie heeft geholpen is, in overleg met het Openbaar Ministerie, besloten de termijn voor preventief fouilleren op dit moment niet opnieuw te verlengen", zegt Salet. ,,De reden daarvoor is dat er al anderhalve week geen autobranden hebben plaatsgevonden en preventief fouilleren dan een te zwaar middel is om mee door te gaan.”

,,Wel zijn er recent op verzoek van de politie vier tijdelijke camera’s geplaatst in Plaswijck", vervolgt Salet. ,,Deze  camera’s zijn een aanvulling op de 98 permanente camera’s die Gouda momenteel heeft. Het onderzoek van de politie loopt door, net als de toezicht. Ook zijn in diverse wijken nog buurtwachten actief voor extra ogen en oren. Ik waardeer die inzet van actieve inwoners heel erg.” 

Nooit eerder zette een burgemeester preventief fouilleren in om een langdurige reeks autobranden te stoppen. Salet stelde de maatregel op 25 mei voor het eerst in omdat er een ‘gegronde vrees’ was voor nieuwe branden die ‘een verstoring van de openbare orde’ vormden.

De eerste autobrand in Gouda werd aangestoken op 3 mei. Sindsdien brandden er 24 auto’s uit in verschillende wijken. In de laadruimte van de laatste brandende auto, op 3 juni, lagen twee gasflessen. Volgens Salet was er bij die brand sprake van ‘ernstig gevaar’.

In samenwerking met indebuurt Gouda