Schrijven over wat u raakt, ook ‘s nachts in uw wijk

Over onsDe redactie maakt elke dag vele afwegingen om de krant, site en app zo goed mogelijk te maken. Hoofdredacteur Paul van den Bosch licht deze journalistieke keuzes toe. Deze keer: de Goudse autobranden.

Volledig scherm
Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio. © Joost Hoving

In een deel van Gouda mag preventief worden gefouilleerd. Daarmee zet de overheid een zwaar middel in. Burgers worden gefouilleerd omdat ze op een bepaald tijdstip op een bepaalde plek in de stad zijn, zonder dat sprake is van een concrete verdenking. Burgemeester Mirjam Salet van Gouda maar ook Ahmed Aboutaleb van Rotterdam doen dat niet lichtzinnig.

In Gouda denkt de lokale politiek aan nog meer maatregelen. Drones om wijken van bovenaf te observeren, meer camera's en zelfs het inschakelen van methodieken van het leger, zo las ik bij Gemeente Belangen Gouda. En als dat gebeurt, komen de soldaten vanzelf mee, redeneert raadslid Jan de Koning. ,,Want die gaan geen materiaal overdragen.'' En het CDA: ,,We moeten niet blijven hangen in een discussie over privacy.’’

Het geeft de gemoedstoestand van de Goudse samenleving treffend weer. De stad wordt geteisterd door de vele autobranden. In mei stond de teller op 23. Het kan goed zijn dat de ravage afgelopen nacht nog groter is geworden.

Bij AD Groene Hart besteden wij er veel aandacht aan. Op AD.nl/gouda en in onze app hebben we alle verhalen over dit onderwerp in een dossier gebundeld. Ook in de krant van gisteren (AD Groene Hart editie Gouda) 'openden' we er het regiokatern mee. We hebben ze inmiddels allemaal aan het woord gelaten, in schrift en in video: de slachtoffers, politie, brandweer, buurtwachten, politici.

In samenwerking met indebuurt Gouda