Volledig scherm
Het is keer op keer raak in Gouda: auto's worden 's nachts in brand gestoken. © Hennie Roodbol

Wat we tot nu toe weten over de autobranden in Gouda

Het is de laatste weken keer op keer raak in Gouda: autobranden. In willekeurige straten worden 's nachts auto's in brand gestoken. Wat weten we tot nu toe?

Over hoeveel autobranden hebben we het?

In de nacht van 2 op 3 mei gingen voor het eerst twee auto's in vlammen op. Sindsdien is het om de paar dagen raak. Afgelopen nacht gingen drie auto's in vlammen op, waarmee de teller in totaal op 23 autobranden staat. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting en noemt de reeks ‘zeer zorgelijk'. 

Tekst gaat verder onder de kaart

Wat doet de politie om de daders te pakken?

De politie krijgt versterking van het parate peloton. Dat is een team van agenten voor extra toezicht op straat. De politie gaat preventief fouilleren in wijken die het meeste te kampen hebben met autobranden. De recherche doet onderzoek naar de branden. Gouwenaars zijn opgeroepen om beelden en foto's te delen met de politie ten behoeve van het onderzoek. Tot nu toe zijn er geen aanhoudingen verricht. In de wijk Korte Akkeren vormen bewoners een buurtwacht. Zij lopen 's nachts door de wijk om de de boel in de gaten te houden.

Tekst gaat verder onder de kaart

Is er een pyromaan actief in Gouda?

Dat is niet met zekerheid te zeggen. Bij een pyromaan is sprake van een ‘ziekelijke drang’, aldus forensisch psycholoog Ernst Ameling. In Gouda kan volgens hem ook sprake zijn van vandalisme, waarbij jongeren een kat-en-muisspel met de politie spelen. Pyromanie is zeldzaam, zegt Lydia Dalhuisen van de Universiteit Utrecht. Zij onderzocht zevenhonderd zaken van brandstichting. Bij slechts vier zaken was sprake van een pyromaan.

Hoe zit het met de afhandeling van de schade?

Dat hangt af van de autoverzekering. Brandschade valt meestal onder de dekking van de WA+ (beperkt cascoverzekering) en met een allrisksverzekering zit je altijd goed. Over het algemeen krijg je de dagwaarde minus de restwaarde terug. De waarde bepaalt de verzekeraar op basis van het bouwjaar, type en merk van de auto, het aantal kilometers op de teller en de algemene staat van de auto.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda