Volledig scherm
Autobrand Waddinxveen © 112HM

Opnieuw autobrand in Waddinxveen: ‘Ik ben in mijn onderbroek naar buiten gerend om te waarschuwen’

UpdateOpnieuw is in Waddinxveen een auto uitgebrand. ,,Het was vannacht een chaos hier. Iedereen was door de autobrand in paniek. Heel vervelend dat dit is gebeurd en wat je dan allemaal moet gaan regelen”, zegt Daisy Nonkes van de Kuyperhoeve in de Waddinxveense woonwijk Zuidplas.

Haar Suzuki Swift, die zoals gewoonlijk tegenover hun eengezinswoning aan een pleintje stond geparkeerd, is inmiddels de vierde die dinsdagmorgen rond 04.00 uur sinds korte tijd in het Gouwedorp uitbrandde. Vorige week stonden personenauto’s aan de Peuleyen en Groene Zoom in vuur en vlam. Een paar maanden terug een auto aan de Eksterdreef. Er zijn nog geen mensen opgepakt.

,,We sliepen en hadden niets in de gaten”, vertelt de Waddinxveense in de deuropening van haar huis. ,,Ik denk dat er vuurwerk in de auto, die pas nog was goedgekeurd, is afgestoken. Er ontstaat niet zomaar brand. In mijn auto lag in ieder geval geen vuurwerk.”

Gerommel

Zij en haar partner werden door buurman Peter Haan uit bed gebeld.,,Mijn vrouw maakte mij wakker want ze hoorde gerommel op straat en keek op zolder naar buiten om te zien wat er aan de hand was”, vertelt de buurtbewoner.

,,Ik ben toen in mijn onderbroek als een speer naar buiten gerend om de buurvrouw te waarschuwen dat haar auto in de brand stond. Mijn eigen auto heb ik toen gelijk verplaatst, al heeft die wel lichte schade opgelopen.”

Ook een andere, naast de brandende auto geparkeerd busje, moest naar een veiliger plek worden gereden. ,,Dat was de auto van mijn vader die als gevolg van de autobrand voor de helft is afgebrand”, aldus Daisy Nonkes.

Haar attente buurman weet evenmin wat de oorzaak van de autobrand is, maar denkt wel dat die is aangestoken. ,,Knallen heb ik niet gehoord”, aldus Peter Haan. ,,Volgens mij was er ook geen vuurwerk dat ontplofte. Maar je hebt er allemaal niets aan, want je wordt er altijd armer van.”

Harde knallen

Volgen politieteamchef Peter Wijnen is de brand van vannacht niet te linken aan de twee van vorige week. Volgens hem was er echter wel vuurwerk in het spel. ,,Net voor de brand hadden mensen ook harde knallen van vuurwerk gehoord.’’

Wijnen hoopt met goede surveillance meer autobranden te voorkopen. ,,Het is heel vervelend, zeker voor de mensen van wie de auto is. We proberen extra toezicht te houden op plekken waar we vermoeden dat een brand zich zou kunnen voordoen, al blijft dat lastig.’’ 

Wijnen heeft geen extra zorg voor de jaarwisseling. ,,We zijn goed voorbereid en doen alles om de jaar wisseling in Goede banen te leiden. We hopen dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt en geen vuurwerk afsteekt in de buurt van auto's.’’

Bij alle branden doet de politie uitgebreid buurtonderzoek. Daders zijn nog niet gevonden. Wijnen: ,,We zijn nog op zoek naar mensen die iets gezien hebben.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda