Net voor Jagaira (38) met zwangerschapsverlof kon, verloor ze haar baan
Baan kwijt door coronaHet ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jagaira Hagendijk (38) uit Capelle aan den IJssel was baliemedewerker bij een autoverhuurbedrijf en krijgt tijdens haar zwangerschap te horen dat haar jaarcontract niet wordt verlengd.
Delen per e-mail
De autoverhuurder waar Jagaira Hagendijk (38) sinds november 2019 werkte, heeft twee vestigingen in Rotterdam. Een in een hotel en een op de luchthaven. ,,In maart waren er nauwelijks vluchten of gasten in het hotel.” Dat betekende dat er ook veel minder auto’s werden verhuurd. ,,Al in april stortte het in. In mei gingen we halve diensten draaien.”
Enkele weken na het ingaan van de eerste lockdown was er vrijwel niets meer te doen op kantoor, zegt Hagendijk. ,,De eerste weken reden we auto’s naar het depot of naar de dealer. Daarna staarden we, letterlijk, voor ons uit. Gelukkig was er een groot raam en we keken uit op het Rotterdamse Hofplein zodat we toch nog wat vertier hadden.”
Met de deur in huis
Hagendijk is dan ook zwanger en door complicaties belandt ze in juni ziek thuis. In augustus belt haar werkgever. Hij valt meteen met de deur in huis en zegt dat haar jaarcontract niet verlengd wordt. ,,Ik vroeg nog of het kwam door mijn zwangerschap, maar hij vertelde dat door corona geen enkel contract verlengd werd.’’
Ik vroeg nog of het kwam door mijn zwangerschap, maar hij vertelde dat door corona geen enkel contract verlengd werd
De mededeling komt niet als een verrassing. ,,Mijn contract liep af in mijn zwangerschapsverlof en door corona was er veel minder werk, maar het is natuurlijk nooit leuk om te horen.” Bovendien baalt ze van het moment. ,,Ik zat thuis op de bank en straks zou mijn zwangerschapsverlof beginnen. Daar wilde ik van genieten, maar tegelijkertijd moest ik nu op zoek naar een baan.”
In november plaatst Jagaira een bericht op LinkedIn dat ze een nieuwe uitdaging zoekt. Een maand later gaat de tweede lockdown in. ,,Ik stelde me er maar op in dat ik niet snel een baan zou vinden. De hele markt lag op z’n gat.” Ook het solliciteren op afstand vindt ze lastig. ,,De eerste indruk in het echt is toch heel anders dan via een beeldscherm. Geeft iemand een slappe hand, zit iemand te wriemelen. Dat krijg je niet mee als je via je beeldscherm praat.”
Brede werkervaring
Toch komt ze heel ver in de sollicitatieprocedure voor de functie van telefonisch medewerker bij de politie. En begin januari wordt ze benaderd door een recruiter voor een baan als administratief medewerker bij een nieuwe vestiging van een kledingwinkel in Leidschendam. ,,Ik heb een brede werkervaring en ik ben breed inzetbaar. Dat werkt nu in mijn voordeel.”
Haar eerste werkdag staat gepland voor 1 maart. De winkel opent zijn deuren op 18 maart. Jagaira is heel erg blij en opgelucht. ,,Ik zit al sinds juni op de bank. Ik wil heel graag het huis uit. Het is heel fijn dat ik over een paar weken weer ergens heen kan. Dat ik weer aan de slag ga. Tenminste als dat tegen die tijd ook weer kan en mag.”
UWV: 189.000 banen zullen verdwijnen
Door de coronacrisis verdwijnen er in twee jaar tijd bijna 189.000 banen. Dat blijkt uit berekeningen van uitkeringsinstantie UWV. Dit jaar komt het aantal banen uit op 10,6 miljoen. De coronacrisis heeft een grote impact op de werkgelegenheid. In de meeste sectoren verdwijnen er arbeidsplaatsen. Bij uitzendbureaus gaan naar verwachting 76.000 banen verloren, in de horeca zijn dat er 59.000 en in de industrie 39.000. Dat zijn de drie sectoren die het zwaarst worden getroffen.
Door de steunmaatregelen bleef de werkgelegenheid afgelopen jaar grotendeels behouden. Toch daalde het aantal banen met 86.000. Dit jaar is de verwachting dat nog eens 103.000 banen verdwijnen. In de sector zorg en welzijn komen er juist 65.000 banen bij, verwacht het UWV. Ook in het openbaar bestuur en de sector informatie en communicatie komen er respectievelijk 22.000 en 21.000 banen bij.
Bekijk hier onze nieuwste video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
Baan kwijt door corona
Klaas (65) en Jetske (55) verloren tegelijkertijd hun baan: ‘Het voelde alsof we weer opnieuw moesten beginnen’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties en minder festivals. Klaas Eriks (65) was vrachtwagenchauffeur, zijn vrouw Jetske (55) receptioniste. Het echtpaar uit Ulft verloor eind vorig jaar allebei hun baan door de impact van corona. Binnen een paar weken vonden ze weer nieuw werk. ,,Daar zijn we heel trots op’’, zegt Klaas. ,,Als je maar wil, zijn er altijd kansen.’’ -
PREMIUM
Door corona gingen concerten met Andrea Bocelli niet door, nu is violiste Hartini (39) adoptiecoach
Concerten met de Italiaanse tenor Andrea Bocelli gingen tot teleurstelling van de Goudse violiste Hartini van Rijssel (39) niet door, maar corona bracht wel een nieuwe passie in haar leven: adoptiecoach. -
PREMIUM
Is er een toekomst voor de euro? ‘Hij stort ons vanzelf in een crisis, bereid je daar op voor’
Is de euro nog wel houdbaar nu vooral de rijkere eurolanden van de munt lijken te profiteren? Renske Leijten (SP) mikt op een noordelijke en een zuidelijke euro, Hans Vijlbrief (D66) vraagt geduld: eurolanden moet meer naar elkaar toe groeien. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen.
-
Baan kwijt door corona
Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
Dit bedrijf geeft medewerkers een week vrij van vergaderingen
Thuiswerkers hebben het zwaar tijdens de tweede lockdown. Zeker degenen die heel de dag tot hun Teams- of Zoom-scherm veroordeeld zijn. Eindeloos (online) vergaderen is voor niemand goed, daarom verkortte Zilveren Kruis de meetings tot maximaal drie kwartier. Daar komt nu ook nog één hele werkweek zonder vergaderen bij. -
Minimumloon naar 14 euro of zo houden? Dit willen de partijen uit de Tweede Kamer
De verkiezingen zijn al over drie weken; hoog tijd dus om de partijprogramma’s eens goed te bekijken. De hoogte van het minimumloon is voor veel mensen van belang. Bijna alle partijen willen dat het meer wordt, maar hoeveel precies? En: moet de bijstand meestijgen of niet? We leggen de standpunten naast elkaar van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.