Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Supermarkten halen honderdduizenden eierdozen uit de schappen

Honderden supermarkten hebben 'uit voorzorg' eieren uit hun winkels gehaald die mogelijk te veel fipronil bevatten. ,,Het gaat om honderdduizenden eierdozen", zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De schade loopt in de miljoenen. 

Het gaat om partijen waar mogelijk nog eieren tussen zitten die op de lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan. Er zijn volgens Roorda geen signalen dat de verkoop stagneert. Ook zouden weinig mensen hun eieren retourneren.

Bij Albert Heijn gaat het om scharreleieren in Noord-Holland en biologische eieren in Zuid-Holland, die komen van 'verdachte' bedrijven. ,,De overige eieren in die supermarkten en eieren in andere regio's worden door andere leveranciers beleverd", zegt een woordvoerder. ,,Hun codes staan niet op de lijst van de NVWA."

Albert Heijn verwacht overigens dat de meeste eieren met een te hoog fipronil-gehalte al verkocht zijn, omdat de omloopsnelheid van eieren tamelijk hoog ligt. ,,Maar uit voorzorg halen we de eieren wel uit het schap. Mocht een medewerker niet fifo (first in, first out) gevuld hebben, dan zou het kunnen voorkomen dat er nog een doosje staat."

Lastig

Jumbo, met 580 supers de tweede keten van het land, kan nog weinig details geven, en houdt het er op dat 'een aantal eieren dat mogelijk fipronil bevat' uit de schappen is gehaald.

Of het gezondheidsrisico en de bijbehorende slechte publiciteit voor eieren, veroorzaakt door reinigingsbedrijf Chickfriend uit Barneveld, leidt tot minder vraag van klanten, kunnen de supermarkten nog niet zeggen. ,,We zien wel iets minder verkoop van eieren, maar dat geldt ook voor andere producten omdat deze week de vakantie voor veel mensen start", zegt de AH-woordvoerder. ,,De oorzaak is dus lastig aan te geven."