Volledig scherm
Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. © ANP

Kabinet verzweeg eerste signaal eiercrisis, Kamer verbijsterd

UpdateHet kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer over de eiercrisis nagelaten te melden dat er in november al een signaal lag over gebruik van de giftige stof fipronil. Dat blijkt nu een intern document van voedselwaakhond NVWA op straat ligt.

In de gelekte NVWA-nota aan minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken), met de datum 22 juli, staat dat de eerste tip in november 2016 binnenkwam bij de waakhond. Daarna heeft er een gesprek plaatsgevonden, waaruit bleek dat er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid, het milieu of het dierenwelzijn. Vervolgens is geconstateerd dat er geen onmiddellijk optreden nodig was.

In de kabinetsbrief, geschreven door minister Schippers en staatssecretaris Van Dam, van 3 augustus staat deze hele passage niet. Die bevat wel een tijdlijn van de gebeurtenissen, maar die start pas begin juni 2017, als er op een Belgisch leghenbedrijf fipronil in eieren is aangetroffen.

Volledig informeren

Het is een kernwaarde op het Binnenhof dat Kamerleden volledig worden geïnformeerd. Zij reageren dan ook verbijsterd op deze onthulling. Het CDA heeft vanmiddag spoedvragen gesteld. Kamerlid Jaco Geurts: ,,Dit is een ernstige zaak, ik neem het heel hoog op dat er zo slecht wordt gecommuniceerd.”

Quote

Het kabinet moet het parlement altijd volledig en zo snel mogelijk informeren, dit is dus een politieke doodzonde.

Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren

Dit is 'een recept voor aftreden van de verantwoordelijke bewindspersoon', Van Dam, meent Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. ,,Het kabinet moet het parlement altijd volledig en zo snel mogelijk informeren, dit is dus een politieke doodzonde.”

SP'er Frank Futselaar noemt de lacune in de tijdlijn van het kabinet 'heel erg raar, als het allemaal klopt'. Er moet wat hem betreft 'zo snel mogelijk' duidelijkheid komen over de gang van zaken. ,,Het lijkt nu alsof er maandenlang niets is gedaan, dus heeft het kabinet iets uit leggen." 

,,Helaas neemt onduidelijkheid verder toe in plaats van af", twittert PvdA'er Henk Nijboer. ,,Kabinet moet snel opheldering geven en eiercrisis het hoofd bieden." Volgens PVV'er Dion Graus wordt de Kamer al jaren onvolledig geïnformeerd bij serieuze kwesties. ,,Dat is ernstig. Welke politieke kleur je ook hebt, als de volksgezondheid en diergezondheid in gevaar komen, moet er opgetreden en gecommuniceerd worden." 

Terug van reces

Het probleem reikt ook volgens Ouwehand veel verder. Ze gaat nu proberen om een Kamermeerderheid te krijgen voor een politiek debat dat nog tijdens het reces moet plaatsvinden. ,,Die dienst, de NVWA, functioneert al jaren niet. Daar moeten we het over hebben.”

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stelden vandaag vragen over de affaire aan de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Landbouw.

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme deelde de nieuwe, vooralsnog verzwegen informatie vanmorgen voor het eerst tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel. 

Een woordvoerster van Economische Zaken laat de woordvoering op dit dossier over aan de NVWA. Die erkent dat er in november 2016 een anoniem signaal binnenkwam over het illegaal gebruik van fipronil bij het schoonmaken van stallen ter bestrijding van bloedluis. ,,Op dat moment waren er geen aanwijzingen voor acute risico’s voor de voedselveiligheid. Er was verder geen enkele aanwijzing dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten."