Volledig scherm
Minister Edith Schippers. © ANP

Kabinet zweeg over fipronil vanwege onderzoek

Het kabinet zweeg vorige week opzettelijk tegenover de Tweede Kamer over een eerder signaal rond fipronil-gebruik in kippenstallen om een ingesteld strafrechtelijk onderzoek naar de zaak niet te schaden. De tip uit november aan het adres van voedselwaakhond NVWA was deel van dat onderzoek.

Daarom kon het kabinet niets zeggen, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens hen ging de tip over het gebruik van fipronil bij de schoonmaak van stallen. Er was geen reden om te denken dat de stof in eieren terecht kon komen.

Het strafrechtelijke onderzoek werd volgens het Openbaar Ministerie half juli gestart.
In het kader van het onderzoek werden vandaag twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend opgepakt. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of toepassing van het middel fipronil in kippenstallen.

Gevaar

De anonieme tip over het gebruik van de verboden stof om bloedluizen te bestrijden leidde niet meteen tot onderzoek. Maar daar komen Schippers en Van Dam nu van terug. Met de kennis van nu 'over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van fipronil in eieren' zou het bureau anders hebben geoordeeld.

De vraag of er gevaar was voor de volksgezondheid is destijds voorgelegd aan het zogeheten Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo) van de NVWA. Uiteindelijk is geoordeeld dat er 'geen acuut gevaar dreigde' voor de volksgezondheid. BuRo stelt dat het nu geadviseerd zou hebben om 'handhavingsacties te starten en niet alleen het traject van het strafrechtelijk onderzoek te volgen'.