Volledig scherm
Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vernietigd bij een pluimveehouder © ANP/Patrick Huisman

LTO wil toezichthouder NVWA voor rechter slepen om fipronil

Land- en tuinbouworganisatie LTO wil een rechtszaak aanspannen tegen de NVWA. De pluimveehouders van LTO zijn niet te spreken over de handelwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de crisis rond de met fipronil besmette eieren. Eerder al kwam er ook vanuit de Tweede Kamer forse kritiek op de rol van de NVWA.

De NVWA moet waken over de voedselveiligheid maar heeft dat niet goed gedaan, zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder. ,,In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan.''

Tips

Quote

In november had de NVWA ons al kunnen waarschu­wen

Hugo Bens, LTO

In de nasleep van de eiercrisis bleek dat de NVWA al vorig jaar tips had gekregen over het gebruik van fipronil in kippenstallen, maar dat leidde toen niet tot ingrijpen. Het giftige bestrijdingsmiddel bleek in eieren terechtgekomen. Miljoenen eieren in Nederland en België moesten vernietigd en tientallen leghenbedrijven werden stilgelegd. De schappen in supermarkten bleven leeg. 

,,Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken'', zegt Bens. De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro.

De twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend, dat het middel fipronil gebruikte, zijn gearresteerd. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren of gebruiken van het middel fipronil in stallen met leghennen. Volgende week buigt de raadkamer van de rechtbank zich over de voorlopige hechtenis van het duo.