Volledig scherm
© AFP

Nederland met buurlanden om tafel voor uitwisselen info na eierrel

Nederland gaat met buurlanden Duitsland, België en Frankrijk om tafel om te werken aan de informatie-uitwisseling tussen EU-landen. Het fipronilschandaal heeft laten zien dat die uitwisseling behoorlijk te wensen overlaat. 

Dat zei demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag na overleg van de EU-landbouwministers in Estland.

Onder meer Duitsland verwijt Nederland en België dat ze informatie over de besmetting te laat hebben gedeeld. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) wil dat de landen alle informatie die ze hebben delen en wacht de uitkomsten van het overleg af. Hij roept wel op tot een constructief overleg; elkaar de schuld toeschuiven is niet nuttig. Bovendien zijn niet alle regels duidelijk.

Onderzoek

Inmiddels zijn 45 landen, waaronder 26 EU-lidstaten, getroffen door de crisis. Nederland heeft er volgens Kamp alles aan gedaan om de voedselveiligheid te waarborgen.

Het kabinet kondigde begin vorige maand al een groot onderzoek aan naar het eierschandaal, naast het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel al loopt. Zo moet duidelijk worden hoe 'dit incident' heeft kunnen gebeuren en in de toekomst voorkomen kan worden.