Volledig scherm
Het bedrijf in het Gelderse Eck en Wiel waar eieren met de gevaarlijke hoeveelheid fipronil vandaan komen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. © ANP

NVWA waarschuwt voor consumptie besmette eieren: acuut gevaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA) waarschuwt consumenten voor eieren met de code X-NL-40155XX  en raadt aan deze niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. 

De eieren waarbij de concentratie fipronil veel te hoog blijkt te zijn, komen van een pluimveedrijf uit Eck en Wiel. De stof werd ook bij tientallen andere pluimveebedrijven aangetroffen, maar vooralsnog niet in dergelijke concentraties. Er worden echter nog steeds monsters van bedrijven getest, de NVWA sluit niet uit dat er bij een andere bedrijven ook gevaarlijke hoeveelheden worden aantroffen. Op het moment worden eieren die schadelijk zijn voor de volksgezondheid uit de schappen gehaald. 

Consumenten wordt geadviseerd om de producten weg te gooien. Verder wordt ouders aangeraden hun kinderen uit voorzorg geen eieren te laten eten die van bepaalde producenten afkomstig zijn. Op de website van de NVWA is het mogelijk om te kijken of je daadwerkelijk eieren met een te hoog fipronil-gehalte in huis hebt. 

Grootschalig onderzoek

Bij zo'n 180 bedrijven is er sinds afgelopen woensdag getest op fipronil, waarbij op verschillende locaties ongeveer 600 monsters zijn afgenomen. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, spreekt de NVWA inmiddels van 'een flink percentage' bedrijven waar besmette eieren zijn aangetroffen. Doordat nog niet alle uitslagen binnen zijn, wordt ook niet uitgesloten dat elders nog eieren worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid.

,,Dit is heel schadelijk voor ons”, zegt een woordvoerder van het pluimveebedrijf waar de hoge concentratie is gemeten. ,,De toekomst is onzeker, het gaat heel veel geld kosten.” Volgens de woordvoerder is de informatie van de NVWA onvolledig. ,,Onze bruine eieren van onze vrije uitloopeieren zijn helemaal goed. Daar is niks mis mee. De witte eieren uit de stal moeten terug. Maar dat onderscheid maakt de NVWA niet. Schandalig.”

Gesloten

Eerder werden al zeven pluimveebedrijven gesloten op last van de NVWA. Toen was er echter nog geen sprake van een bedreiging voor de volksgezondheid, zo stelde het NVWA. 

Van de groep getroffen pluimveehouders heeft inmiddels een deel zelf besloten om hun kippen te laten ruimen. Met deze verregaande maatregel hopen de bedrijven sneller weer open te mogen, omdat de schade per bedrijf oploopt tot duizenden euro's per dag. 

Verboden middel

De zaak kwam aan het rollen nadat in België het verboden middel fipronil was aangetroffen. Deze stof is voor zowel mensen als dieren schadelijk. Voor de mens kan het middel irriterend zijn en leiden tot schade aan nier, lever of schildklier. De stof kan maanden in zowel een dier als de bodem blijven zitten. Via de kip komt het in het ei terecht.

Minister Schippers van Volksgezondheid verwijst voor afhandeling van de eiercrisis naar de waakhond.

Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid
X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43835XX
X-NL-42766XX
X-NL-42071XX
X-NL-43514XX
X-NL-41679XX
X-NL-43879XX
X-NL-43640XX
X-NL-42659X

En nu? Kan ik helemaal geen eieren meer eten? Even vragen aan Hennie de Haan.

 1. Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’
  PREMIUM
  Video

  Tessa maakte een film over haar overleden vader: ‘Beste therapie ooit’

  Ze was pas twaalf. En wat weet je nou eigenlijk van je ouders als je twaalf bent? Niet veel, besefte Tessa Moors. Zou ze haar vader na zijn dood daarom snel vergeten? Wist ze wel genoeg over de man die plots uit haar leven werd weggerukt? In een poging hem beter te leren kennen, maakte ze een film over hem met de herinneringen van anderen. Haar manier van rouwverwerking. ,,En het bleek betere therapie dan al die gesprekken met de psychiater bij elkaar.’’
 2. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

  Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

  Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.