Boze gemeenteraad doet aangifte van lekken opnames van geheime gesprekken rondom Remkes

update/videoGeheime gesprekken tussen de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning, Jaap Smit, en de Haagse fractievoorzitters over de nieuwe waarnemend burgemeester zijn uitgelekt. Dit ondanks dat het thema integriteit hoog op de politieke agenda staat in Den Haag vanwege het corruptieonderzoek naar wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De gemeenteraad gaat aangifte doen van het lek. 

Chris van der Helm, plaatsvervangend voorzitter van de Haagse gemeenteraad, zei zojuist dat hij woest is. ,,Het is werkelijk afschuwelijk wat hier is gebeurd. Dit schaadt op zeer ernstige wijze het onderlinge vertrouwen en de afspraken die zijn gemaakt met de commissaris van de Koning. Ook de integriteit van onze gemeenteraad staat hiermee op het spel, juist nu dit onderwerp actueler is dan ooit. Er zal aangifte worden gedaan en het zal tot de bodem toe worden uitgezocht.”

De opname van het gesprek is in handen gevallen van Omroep West. De geluidsfragmenten zijn afgelopen maandag opgenomen tijdens het overleg waarvoor Jaap Smit alle Haagse fractievoorzitters had uitgenodigd om te praten over een nieuwe waarnemende burgemeester.

Beeld ter illustratie: Raadsleden verlaten de vergaderzaal tijdens een schorsing van de vergadering van de gemeenteraad.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Raadsleden verlaten de vergaderzaal tijdens een schorsing van de vergadering van de gemeenteraad. © ANP
Quote

Zijn antwoord was: ‘Jaap, als het balletje mijn kant op rolt, dan ben ik bereid.’

Oud-vicepremier Johan Remkes
Volledig scherm
Oud-vicepremier Johan Remkes © ANP

Ondanks dat het gesprek achter gesloten deuren heeft plaatsgevonden zijn er geluidsfragmenten naar buiten gekomen. Hieruit is gebleken dat de commissaris van de Koning aan VVD-prominent Johan Remkes heeft gevraagd om als waarnemer aan de slag te gaan en dat Remkes daarmee heeft ingestemd. Omroep West schrijft dat Smit het volgende zei toen hem werd gevraagd of Remkes bereid was om mee te werken: ‘Ik heb hem gevraagd: Johan ben je bereid om waarnemer te worden?’ Zijn antwoord was: ‘Jaap, als het balletje mijn kant op rolt, dan ben ik bereid.’

Overdonderd 

In het provinciehuis van Zuid-Holland is de commissaris van de Koning Jaap Smit overvallen en overdonderd. ,,Het is idioot. En er wordt aangifte gedaan", zegt Jaap Smit vanmiddag. ,,Hoe kun je zó’n gesprek lekken.” Volgens Smit zal Remkes niet zo snel schrikken van de situatie. ,,We gaan het met hem bespreken. Sowieso wordt hij niet vanavond benoemd. Het is de bedoeling dat hij deze week officieel wordt benoemd.”

De schending van het vertrouwen zal volgens hem aan de kaak gesteld worden tijdens het overleg met de fractievoorzitters dat vanmiddag om 18.00 uur plaatsvindt in het provinciehuis. De fractievoorzitters maken daar kennis met Johan Remkes, de kandidaat voor de baan van waarnemend burgemeester van Den Haag. ,,De opname zal in het gesprek met de fractievoorzitters aan de orde komen. We gaan het op de man af vragen.”

Quote

Ik word hier ziek van

Adeel Mahmood, fractievoorzitter van Nida

Ook in de raad wordt er geschrokken gereageerd. Adeel Mahmood, fractievoorzitter van Nida: ,,Ik word hier ziek van. Ik ben echt enorm boos. Dat iemand zover gaat dat ’ie een geheim gesprek met alle fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad opneemt en naar de pers lekt. Ik kan hier niet over uit. Kunnen we dan niks meer in vertrouwen bespreken?’’

Woest

Arnoud van Doorn van de PvdD (Partij van de Eenheid) werd eerder veroordeeld vanwege lekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Hij ontkent nu nadrukkelijk iets met de zaak te maken hebben. 

Daniëlle Koster, fractievoorzitter van het CDA, is woest. ,,Ik ben hier zo ongelóóflijk boos over. Wie verzint het om dit te doen? Dit betekent dat niets wat wij doen, niets wat wij tegen elkaar zeggen met zekerheid vertrouwelijk blijft. Hoe moeten we als raad nu verder? Wie weet zijn er wel nog meer opnames? Dit moet echt tot de bodem uitgezocht worden.’’

Quote

Hoe kunnen de commissa­ris van de Koning en de interim burgemees­ter nu met ons werken?

Martijn Balster, Fractievoorzitter van de PvdA

,,Ongekend”, zegt Martijn Balster, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Ik val van mijn stoel. Ik ben er echt door geraakt. Zo ga je niet met elkaar om. We moeten in vertrouwen met elkaar kunnen spreken. Hoe kunnen de commissaris van de Koning en de interim burgemeester nu met ons werken?’’   

Vertrouwen

Arjen Dubbelaar (Groep de Mos) is hels en roept het presidium op direct onderzoek te laten doen naar de herkomst van het lek. ,,Ik vind het schandalig”, zegt Dubbelaar over de geluidsopname die in handen is gespeeld van de media. ,,Dit is onfatsoenlijk. Dit kan echt niet.”

Dubbelaar neemt het hoog op dat, juist in een tijd waarin integriteit zo’n belangrijk onderwerp is in het Haagse stadhuis, een van de fractievoorzitters het vertrouwen bewust en achterbaks heeft geschonden. Het overleg was achter gesloten deuren, in het belang van de stad, zegt Dubbelaar. ,,Zelfs politici zijn gewoon mensen en ook wij hebben informeel overleg. Niet dat er staatsgeheimen worden besproken. Maar je moet op sommige momenten ook informeel kunnen spreken. De afspraak was dat iedereen even de kaken op elkaar zou zetten, en iedereen houdt zich daaraan. En dan gebeurt dit. Ik kan het niet begrijpen.”

Dubbelaar wil dat de raad tot de bodem laat uitzoeken wie verantwoordelijk is. ,,Dit moet grondig worden onderzocht. Dan is duidelijk wie het lek is en dan kunnen we het lek dichten.”

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier!

  1. Haagse moslims krijgen geen eeuwige begraafplaatsen in de stad: ‘Er is nu geen ruimte voor’
    PREMIUM

    Haagse moslims krijgen geen eeuwige begraaf­plaat­sen in de stad: ‘Er is nu geen ruimte voor’

    Er komen op korte termijn geen ‘eeuwige’ begraafplaatsen voor moslims in Den Haag. Volgens wethouder Hilbert Bredemeijer is dat op de twee begraafplaatsen van de gemeente ‘helaas niet zo eenvoudig te realiseren’ vanwege de beperkte ruimte. Wel is de gemeente in gesprek met de moskeekoepels FIO en SIORH om na te gaan waar wel mogelijkheden zijn voor een islamitische begraafplaats, eventueel buiten de gemeentegrenzen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag