Johan Remkes officieel waarnemer Den Haag: ‘Hij kan rust brengen’

VideoJohan Remkes wordt definitief waarnemend burgemeester van Den Haag. Dat is vanavond officieel geworden na een gesprek tussen hem, de commissaris van de Koning en de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad.

Gisteren bracht deze site het nieuws al naar buiten dat Remkes de beste papieren heeft voor het interim-burgemeesterschap van Den Haag. Hij ontkende niet, maar mocht zelf niets over de situatie zeggen. Vandaag lekten geluidsfragmenten uit een vertrouwelijk gesprek tussen de fractieleiders en Jaap Smit, de commissaris van de Koning, waarin óók Remkes’ naam werd genoemd. 

Vanavond maakten de fractievoorzitters officieel kennis met Remkes. De fractievoorzitters legden symbolisch hun telefoons en tablets weg tijdens het gesprek.

‘Rust en gezag’

Remkes moet de man zijn die na zeer veel tegenwind de Haagse politiek weer recht kan trekken. VVD-raadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium, zei dat met Remkes wordt gekozen voor een bestuurder die in staat is rust en gezag te brengen in het stadsbestuur. Volgens de VVD’ er kan zijn partijgenoot ook het vertrouwen van de inwoners van Den Haag in het stadsbestuur herstellen. ,,De fractievoorzitters ondersteunen de benoeming van de heer Remkes als waarnemend burgemeester dan ook unaniem en ze kijken uit naar hun samenwerking”, aldus Van der Helm.

Ook het college van B & W in Den Haag, dat nu bestaat uit VVD, D66 en GroenLinks, is blij dat er snel een waarnemend burgemeester is gevonden. ,,Wij zien ernaar uit om samen te werken met Johan Remkes. Zo kunnen we rust brengen in de stad en op het stadhuis", zei tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis (VVD) namens het college.

Volgens Jaap Smit, de fractievoorzitter, is dat Remkes de juiste persoon is voor deze gemeenteraad. ,,Hij is recht voor zijn raap. Volgens mij begrijpen ze elkaar.”

Vrijdag wordt Remkes officieel benoemd als waarnemer.

G4

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zien Johan Remkes als een goede waarnemend burgemeester van Den Haag. In een korte verklaring laten Halsema, Aboutaleb en Van Zanen weten dat ze hem verwelkomen in de G4, het overleg tussen de vier grote steden, en dat ze zich verheugen op de samenwerking.

Burgemeester Pauline Krikke stapte zondag op. Ze lag onder vuur na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren op het strand afgelopen jaarwisseling.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Johan Remkes © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag