Volledig scherm
Het Laatste Avondmaal: vijftien Haagse fractievoorzitters, met in het midden Jaap Smit, commissaris van de Koning. Is er een Judas in hun midden? © AD

Klopjacht op lekkende fractieleider: alle (ontkennende) reacties op een rij

De klopjacht op de fractievoorzitter die uit een vertrouwelijk gesprek informatie over de nieuwe waarnemer van Den Haag heeft gelekt, is begonnen. Wie van de in totaal 15 fractievoorzitters heeft de geheimhouding geschonden? Wij belden ieder poppetje af.

Lesley Arp - SP

Volledig scherm
Lesley Arp © Arnaud Roelofsz

,,Nee. Echt niet. Ik dacht wel even: ik ben vrij nieuw, misschien kijken ze wel naar mij. Maar ik was het niet. En je mag in mijn telefoon kijken, hoor.”

Martijn Balster -  PvdA

Volledig scherm
Martijn Balster © Arnaud Roelofsz

,,Nee. En ik wil ook helemaal niks met zulke praktijken te maken hebben. Ik val van mijn stoel. Ik ben er echt door geraakt. Zo ga je niet met elkaar om. We moeten in vertrouwen met elkaar kunnen spreken. Hoe kunnen de commissaris van de Koning en de interim burgemeester nu met ons werken?’’   

Robert Barker - Partij voor de Dieren

Volledig scherm
Robert Barker © Arnaud Roelofsz

,,Nee, ik heb geen opnames gemaakt. En ik heb geen opnames naar de pers gelekt. Onbegrijpelijk dat iemand zich dat in het hoofd haalt.”

Arnoud van Doorn - Partij van de Eenheid

Volledig scherm
Arnoud van Doorn © Arnaud Roelofsz

,,Nee.”

Arjen Dubbelaar - Groep de Mos

Volledig scherm
Arjen Dubbelaar © Arnaud Roelofsz

,,Nee, dat heb ik niet gedaan.

Zelfs politici zijn gewoon mensen en ook wij hebben informeel overleg. Niet dat er staatsgeheimen worden besproken. Maar je moet op sommige momenten ook informeel kunnen spreken. De afspraak was dat iedereen even de kaken op elkaar zou houden en iedereen houdt zich daaraan. En dan gebeurt dit. Ik kan het niet begrijpen.”

Frans de Graaf - VVD

Volledig scherm
Frans de Graaf © Arnaud Roelofsz

,,Nee, nee. Ik zou sowieso nooit een gesprek opnemen zonder dat iemand dat weet. Bovendien werd ook benadrukt dat het gesprek vertrouwelijk was. Dit is om je kapot te schamen.”

Pieter Grinwis - CU/SGP

Volledig scherm
Pieter Grinwis © Arnaud Roelofsz

,,Nee, zeker niet. Zoiets haal ik niet in m’n hoofd. Er is me gevraagd mijn klep te houden en dat doe ik dan ook. Ik heb een eed afgelegd.

Ik ben woedend. Ik schaam me diep voor de Haagse gemeenteraad. Zijn we een kleuterklasje of zo? Ik voel me terneergeslagen. Wie haalt zoiets in zijn hoofd?”

Frans Hoijnck van Papendrecht -  50Plus

Volledig scherm
Frans Hoijnck van Papendrecht © Arnaud Roelofsz

,,Nee, nee, nee. Mijn telefoon lag wel op tafel, maar die stond uit.”

Arjen Kapteijns - GroenLinks

Volledig scherm
Arjen Kapteijns © Arnaud Roelofsz

,,Ik heb niet gelekt.

Dit voelt voor mij als een mes in mijn rug. Ook spreekt er een enorme minachting uit naar alle bewoners van Den Haag. Net nu we dachten dat we weer konden gaan bouwen aan herstel van vertrouwen. Het is werkelijk ongehoord.”

Daniëlle Koster - CDA

Volledig scherm
Daniëlle Koster © Arnaud Roelofsz

,,Nee zeg, natuurlijk niet. Ik ben hier woest over. Wie verzint het om dit te doen? Dit betekent dat niets wat wij doen, niets wat wij tegen elkaar zeggen met zekerheid vertrouwelijk blijft. Hoe moeten we als raad nu verder? Wie weet zijn er wel nog meer opnames? Dit moet echt tot de bodem uitgezocht worden.’’

Sebastian Kruis - PVV

Volledig scherm
Sebastian Kruis © Arnaud Roelofsz

,,Ik weet niet wie het gedaan heeft en ben benieuwd wat er nu verder gaat gebeuren. Nu is iedereen verdacht en wordt de integriteit van iedereen in twijfel getrokken. Ik word ook persoonlijk geraakt.

De kans dat een van de aanwezige ambtenaren het lek was, acht hij uitgesloten. ,,Ik denk niet dat zij uit zijn op het creëren van bestuurlijke chaos.’’

Adeel Mahmood  - NIDA

Volledig scherm
Adeel Mahmood © Arnaud Roelofsz

,,Je kent mijn antwoord al: Nee. Absoluut niet. Ik word hier ziek van. Ik ben echt enorm boos. Dat iemand zover gaat dat ’ie een geheim gesprek met alle fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad opneemt en naar de pers lekt. Ik kan hier niet over uit. Kunnen we dan niks meer in vertrouwen bespreken?’’

Hanneke van der Werf - D66

Volledig scherm
Hanneke van der Werf © Arnaud Roelofsz

,,Was it me? Nee, ik zou werkelijk waar niet durven. Het is schaamteloos. We vragen het ons nu allemaal af wie zoiets kan doen. Het is heel jammer, want het slaat op ons allemaal. Het is slecht voor de stad.”

Joris Wijsmuller - HSP

Volledig scherm
Joris Wijsmuller © Arnaud Roelofsz

,,Na een gitzwarte week hebben we nu een nieuw dieptepunt bereikt. Ik heb een gevoel van schaamte door de politiek. Nee, ik ben niet het lek. Onze slogan is ‘Alles voor de stad.’  Door te lekken beschaam je juist de stad.”

Tahsin Çetinkaya - Islam Democraten

Volledig scherm
Tahsin Çetinkaya © Arnaud Roelofsz

,,Nee. Ik had het je in dat geval direct gezegd. Je kent me als integer en als transparant persoon.

Het is een zieke toestand. Dit moeten we tot de bodem uitzoeken. Ik was net aan het schrijven dat het vertrouwen in Den Haag zo dramatisch naar beneden is gezakt. En dan gebeurt dit. Dit brengt nog meer wantrouwen in onze politiek.

Ik zou zeggen: ‘Openbaar Ministerie, je bent in verband met mogelijke corruptie in Den Haag toch al bezig. Check ook gelijk wie hier informatie heeft doorgespeeld’.’’

Chris van der Helm - plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad

Volledig scherm
Chris van der Helm © Arnaud Roelofsz

,,Nee, dat heb ik niet gedaan. 

Het is werkelijk afschuwelijk wat hier is gebeurd. Dit schaadt op zeer ernstige wijze het onderlinge vertrouwen en de afspraken die zijn gemaakt met de commissaris van de Koning”, reageert Van der Helm namens de gemeenteraad.

Ook de integriteit van onze gemeenteraad staat hiermee op het spel, juist nu dit onderwerp actueler is dan ooit. Er zal aangifte worden gedaan en het zal tot de bodem toe worden uitgezocht.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag