Volledig scherm
Foto ter illustratie. De beveiligers op de foto hebben niets te maken met de van corruptie verdachte agent © ANP

Lekkende politiemol weer op vrije voeten

De agent uit het speciale beveiligingsteam van Geert Wilders die wordt verdacht van het lekken van politie-informatie, hoeft van de rechtbank niet langer vastgehouden te worden. De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van Faris K. afgewezen. Hij mag zijn rechtszaak nu in vrijheid afwachten. Dat bevestigt de rechtbank in Den Haag. 

Het Openbaar Ministerie had gevraagd de man voor veertien dagen langer vast te houden en beraadt zich over hoger beroep. Faris K., die al jaren bij de dienst werkt, wordt ervan verdacht vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld naar een Nederlands-Marokkaanse criminele organisatie. Hij werkte voor de Dienst Bewaken en Beveiligen, de unit die politici en diplomaten beveiligde, waaronder Geert Wilders. 

Quote

Hij moet zich verantwoor­den bij de rechter, maar mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten

Saskia Panchoe, rechtbank Den haag

Vrijheid
Volgens de rechtbank Den Haag bevestigt de rechter-commissaris de verdenking van het schenden van het ambtsgeheim, maar zijn er geen gronden om hem langer vast te houden. ,,Hij moet zich verantwoorden bij de rechter, maar mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten'', aldus woordvoerder Saskia Panchoe. ,,De rechter-commissaris heeft alle gronden getoetst aan de wet en is tot deze beslissing gekomen.''  

De afwijzing is niet ongewoon. Verdachten worden doorgaans alleen vastgehouden als ze een ernstig misdrijf hebben begaan (waar twaalf jaar celstraf of meer op staat en de rechtsorde door geschokt is), als er gevaar voor recidive of vluchtgedrag is of als vrijlating het onderzoek van de politie kan schaden.

Eerder onderzoek
K. zou al eerder verdacht zijn geweest van integriteitschendingen. Hij zou onderwerp van onderzoek zijn geweest toen hij nog voor de Utrechtse politie werkte. Volgens collega’s bestond het vermoeden dat hij politie-informatie doorspeelde.

De PVV heeft inmiddels alle publieke activiteiten voor de verkiezingen gestaakt. De beslissing heeft te maken met het onderzoek naar de politiemol.